150 от Коматево блокираха шосето за десет минути

Жителите на квартала искат да спрат лъжите и политически игри, и пътят най-после да се ремонтира

бунт на Коматево за шосетоОколо 150 жители на квартал Коматево блокираха днес в 10.25 часа за 10 минути движението по натовареното „Коматевско шосе“. Петдесетина автомобили в двете посоки останаха на място, а някои от изнервените шофьори натиснаха клаксони. Протестиращите държаха плакати „Искаме си пътя“, „Каймаканов, спри да погубваш Пловдив“ , „Господа полицаи, борбата е и за вас“.  Бунтът бе съпроводен и със скандирането „Всеки ден ще е така до оставката“.

Това е вторият протест на квартала в рамките на тази седмица. В понеделник сутринта недоволни жители на Коматево окупираха входа на областната управа с призиви за оставка на управителя Венцислав Каймаканов. Той се появи час по-късно и прие гневните хора.

Причината за бунтовете е поредното спиране на обновяването на „Коматевско шосе“. Проектът за премахване на паветата и асфалтирането на пътя вече е готов, но областният управител заведе дело срещу решението на Общинския съвет да се изтегли кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на почти 30 милиона лена. Част от средствата – 5.7 милиона лева, щяха да се инвестират в обновяването на проблемния път с дължина на трасето 2.4 км.

Протест за коматевско шосеПроектът за „Коматевско шосе“ вече е готов и платен. Изработването му струваше на общината 150 000 лева. Той предвиждаше изпълнението да е на два етапа. Първата копка трябваше да е през март догодина, а началният етап осигуряваше изграждането на асфалтов път с две ленти в двете посоки, велоалеи, тротоари и осветление. След изпълнение на цялостния проект „Коматевско шосе“ трябва да е четирилентово. За да се пристъпи към разширение е необходимо община Пловдив да извърши отчуждителни процедури на крайпътните терени.

„Вече 20 години ни лъжат за шосето. За последно кметът Чомаков обеща да го асфалтира и забрави. Всеки ден си трошим колите по този път“, ядосваше се Майков. Ангел Ткачов обясни, че като по чудо автомобилът му не се е взривил, когато миналата година едно изхвърчало паве скъсало маркуча от газовата уредба, а шофьорът без да разбере продължил да кара на бензин. „Този път разбива предниците на колите, изкривява джантите, пука гумите“, изброяваха хората. „Искам Каймаканов да дойде да живее тук и всеки ден да пътува по шосето“, извика друг мъж.

„Протестът не е политически, а срещу лъжата и политическите капани, в които ни вкарват от години. Край, стига вече! Ще блокираме всеки ден пътя докато ни обърнат внимание“, зарекоха се хората.

Аритметиката в почивната събота показа, че за час през шосето минават около 300 автомобила, които през делничните дни са два пъти повече. Ежедневният трафик е не по-малък от 10 000 коли, микробуси и камиони. Пътят е най-пряката връзка на Пловдив към тържището до село Първенец, както и до Храбрино, Извор, Бойково, Лилково, Дедево и Тъмреш.

Още по темата: Бунтът за „Коматевско шосе“ нахлу при областния Каймаканов

Иван Тотев: Догодина ще направим първа копка на „Коматевско шосе“

Leave a Comment