Октай Енимехмедов: Искам да кажа нещо на Доган, но ще го направя лично

За целите на ДПС и председателя, турците останаха изолирани и невежи
Ако беше гръмнало оръжието, аз щях да съм мъртъв, а той жив

Октай ЕнимехмедовОктай Енимехмедов чете в Софийския градски затвор Плутон и Аристотел, спортува и държи личността на Левски като най-висок идеал. „Когато Левски е загубил себе си, целият народ е изгубил“, каза в интервю от килията пред Дикoff по Нова телевизия студентът, който на 19 януари натисна три пъти спусъка на дефектен газов пистолет.

Октай отново каза, че целта му не е била да убива. Той обясни фаталното за живота му действие с това, че ДПС и лидерът Ахмед Доган целенасочено са манипулирали турското малцинство. „Те (турците) бяха изолирани с една единствена цел Ахмед Доган да натрупа повече гласове, а те да останат невежи.“ Октай поясни, че на конференция на младежите в ДПС председателят на ДПС е заявил в речта си, че в България се готви нов възродителен процес. Причината за насаждането на този страх, затворникът вижда именно в използването му за манипулиране на турците и за разделянето им от българите. На големия въпрос след атентата – защо го е направил, студентът отговори, че крайната цел е била обединяването.

Октай Енимехмедов смята, че е прекалено силно да се каже, че е привърженик на Касим Дал. Той уточни, че чувства по-близък Корман Исмаилов. „Уважавам ги и двамата, защото те единствени се противопоставиха на Доган през всичките тези 23 години. Уважавам ги заради смелостта им.“

Студентът не поиска да отговори на лични въпроси свързани с родителите му, с емоциите му, когато е тръгнал с пистолета към председателя. „Ще запазя за себе си чувствата“, отклони отговора Октай. Той допълни, че иска да каже нещо на Доган, но няма да се възползва от микрофона, а предпочита да го направи лично. Вметна, че иска да каже няколко думи и на Лютви Местан. За сегашния лидер на ДПС Енимехмедов каза, че го уважава като оратор, но вметна, че той е майстор на езика, но не и на словото. От килията затворникът обясни че ясно вижда как Доган продължава да дърпа конците и да е важен фактор в държавата.

Няколко пъти в интервюто той повтори, че обича справедливостта и истината, и именно това го е накарало в деня преди конференцията на ДПС да закупи газовия пистолет. „Още тогава разбрах, че оръжието не е наред“, каза младежът и повтори, че това не е било от значение, защото целта му не е била да убива. Студентът определи като грешка писмото на Ахмед доган след атентата, в което почетният председател твърди, че зад акта стоят врагове на ДПС, които целят да се наруши етническият мир.

„Давах си сметка, че ако пистолетът беше гръмнал, аз щях да съм мъртъв, а на Доган нищо нямаше да му има“, заяви Октай Енимехмедов. Той добави, че иска справедливост както за своя процес, така и срещу тези, които го пребиха след неуспешния атентат. Октай обясни, че когато са го ритали, е бил концентриран и се е старал да избегне някои удари. „Не ви го пожелавам“, усмихна се на журналиста младежът.

 

Leave a Comment