Европейски комитет заплаши българските рози и лавандула

Двете ароматни масла имали 3 съставки, които били алергенни и затова ЕС може да забрани употребата им

маслодайни рози

Българското розово масло е една от визитките на страната

Техните наличности са по-малки от 0.01%. Комитетът е изключително авторитетен, а в добавка на това се подготвя и европейски Проектозакон за здравето на потребителите. Ако в него се включи кауза, която да забрани влагането на розово и лавандулово масло в парфюмерията и козметиката, този сектор в българското земеделие  ще бъде съсечен. Това заявиха на пресконференция днес Зара Клисурова, председател на Националната асоциация на етерично маслените култури, Петя Ставрева от „Обединени земеделци” и Александър Драганов, производител и преработвател.

Според Клисурова докладът е лобистки и е в полза на корпорации производители на синтетични аромати. За пръв път през миналата година България стана световен лидер в производството и експорта на лавандулово масло, а при розовите масла зае второ място. Европейският комитет на потребителите е на път да унищожи един огромен сектор в българската икономика, каза Клисурова. Тя напомни, че нашата страна е започнала процедура за защита на марката „българско розово масло”. Някой иска да ни препъни, смята председателката.

По данни на асоциацията в момента в България има 31 155 декара с маслодайни рози, от които произвеждаме 7500 тона масло. С лавандула са заети 24 989 декара, които дават 4599 тона масло.

Тя напомни, че в розопроизводителния сектор работят сезонно от март до септември над 100 000 човека. Да не забравяме, че доста от масивите са в района на Сопот и сега, след кризата във ВМЗ за доста хора розовите градини ще останат единствено препитания, смята Клисурова.

Председателката посочи, че от Министерството на земеделието и храните са се отнесли с разбиране към проблема, който може да създаде доклада на Европейския комитет по безопасност на потребителите. От дирекция „Растениевъдство” са обещали бърза реакция. Освен това Българската браншова асоциация също ще поиска срещи с Европейската комисия.

1 Comment

  1. naruto каза:

    тия пък какъв проблем имат с нашите рози не мога да разбера! Навсякъде са търсени и бързо изкупувани, ако толкова не ги харесват не може ли да си сменим клиентите ?
    Но то е възмжо да има проблем, ако се работи по български и се правят шмекерии както ние си ги знаеме няма да се учудя защо там пищат!

Leave a Comment