Проф. Пламен Моллов: 40-50 млн. литра домашна ракия се вари под носа на държавата
Според председателя на Националната лозаро-винарска камара националният бюджет се лишава ежегодно от 200 млн. лв. приходи от акцизи
30-40 милиона литра ракия от грозде се вари ежегодно от сивия сектор. Като добавим и още 10 милиона литра ракия от плодове, загубата от акцизи за държавата стават около 200 милиона лева. Тази сметка направи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара и ръководител на катедра „Консервиране и хладилни технологии“ в Университета по хранителни технологии.
Към 150 000 тона е гроздето, което не влиза във винзаводите, а се преработва във вино и в ракии на „майсторите“, според проф. Моллов. Част от скритото от държавата производство се продава на кооперативните пазари и се пласира чрез системата „ол инклузив“.
Проф. Моллов уточни, че за сивия сектор се съди по косвени показатели. „У нас има 75 000 хектара лозя, от които се прибират средно по 500 кг грозде. Общо това прави приблизително 350 000 тона, от които 200 000 влизат във винарските изби за преработка. Останалите 150 000 тона не е ясно къде точно отиват, защото само 10% от това количество се преработва официално в домашни условия“, обясни експертът.
„Както много пъти съм казвал, контролът върху качеството и безопасността на напитките и храните се осъществява от компетентни специалисти, каквито подготвя УХТ в Пловдив, който през другата седмица чества своя 60-годишен юбилей“, добави той.
От 10 години насам ежегодно у нас се произвеждат 100 млн. литра вино, но засадените площи са намалели два пъти. Според проф. Моллов тази тенденция ще се запази и в следващите няколко години, защото китайците все още предпочитали напитки от Франция, Италия и дори Австралия. „Макар в България да е традиция вино да се произвежда от времето на траките, страната ни се счита за млад производител, въвел изискванията на ЕС след 2007 г. Напоследък се появиха доста винарски изби, но те са от семеен тип и нямат шанс да пробият на международните пазари, тъй като не правят необходимите количества, за да задоволят големи пазари“, обясни той. В легалния винарски сектор всички дейности са строго регламентирани и откакто България е член на Европейския съюз, всичко, което се прави с едно зърно грозде, за да се превърне то в капка вино или ракия, се контролира и описва в дневници“, посочи професорът.