Стрелецът Енимехмедов е републикански шампион по бокс, Доган още мълчи

Атентаторът бил задържан за наркотици и побой, студент е по архитектура и строителство

покушение срещу Доган

Ахмед Доган след покушението

Откак се върна в залата на конференцията в 16.30 часа след атентата, Ахмед Доган не е взимал думата. Наследникът му Лютви Местан също не се е изказвал до момента. В доклада на Доган, прочетен от Филиз Хюсменова, лидерът на ДПС предложи за свой приемник именно Лютви Местан като „респектиращ парламентарист със силен либерален код на ДПС“. Последваха приветствия на Ханс ван Баален от Либералният интернационал и  Греъм Уотсън, лидер на либералите в Европейския парламент. Баален заяви, че Доган ще получи медал за либерализъм.

Междувременно стана ясно, че атентатът срещу Доган ще се разглежда в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Появи се слухове за това, че атентаторът Октай Енимехмедов е стрелял с газов пистолет, чиито патрони били „пробити“, тоест без заряд. Пистолетът засякъл на два пъти. Енимехмедов е брат на Метин Енимехмедов, който бе спечелил голямата награда – ферари, в конкурса на Слави Трифонов „Танцувай с мен“ през 2007 г.. Октай е студент в Университета за строителство и ахритектура, специалност строително инженерство. Той е републикански шампион по бокс. В досието му има две присъди – за притежание на наркотици и за побой в дискотека. Приятелите му от Бургас са категорични, че не би извършил нищо за пари. Те казват, че случилото се днес е огромна манипулация. Съседите му го познават като възпитано и услужливо момче.

От разпространените тв кадри се вижда, че охранителите и част от присъстващите делегати на конференцията буквално пребиват младежа с ритници. Боят и ритането продължават над 5 минути, а докато отвеждат атентаторът, отново го търкалят по стълбите.

Почти всички шефове на институции и партийни лидери се изказаха за опита за убийство на Доган, който се случи около 12.15 часа днес в НДК, където ДПС провеждаше 8-та си национална конференция. Предварително бе оповестено, че Сокола има намерение да се оттегли от председателството. На кадрите се вижда, как Енимехмедов опира пистолет в главата на смаяния и уплашен Доган, след което самият Доган успява да го обезвреди и на практика да се спаси.

От Националната служба за охрана съобщиха неофициално, че не могат да поемат отговорност за случилото се, тъй като  за охраната на Доган е имала грижа частната фирма „Крон“.

 

Leave a Comment