Ставри Калинов недоволен от благотворителната изложба за бежанците

Има апатия във всички сфери на живота, който е сведен до битовизъм, казаха приятели на бежанците

Благотворителна изложба в помощ на бежанците на художника Ставри Калинов завърши със слаб резултат. „Продадени са

Ставри Калинов

Ставри Калинов

неща за около 10 000 лева най-много“, отчете авторът през bTV, като грубо сметна, че нещата му са на обща стойност около 30 000 лева. Картините са подредени на втория етаж в централата на Червения кръст и ще останат още няколко дни. Днес там имаше тържество по повод създаването на първото българско дружество на организацията преди 135 години.

„Имаше прозрачни урни, в които който искаше, можеше да пусне пари за подкрепа на бежанците у нас. Накрая видях, че бяха дарени най-много десет банкноти. А присъстваха министри, директори … много народ. Всичко е служебно и административно в душите на хората. Няма вече човечност“, каза художникът.

Калинов бе в студиото заедно с българосириеца Руслан Трад, Людмил Арсов, който организира дарения от членове на Протестантската църква и Борислав Димитров от Фейсбук страницата „Приятели на бежанците“. В електронната анкета на телевизията 67% от включилите се бяха отговорили отрицателно на въпроса „Бихте ли дарили нещо за бежанците?“

„Има апатия във всички сфери на живота в България“, каза Трад в опит да си обясни нежеланието на българите да помогнат на чужденците. „Хората са снижени до битовизъм и не могат да обърнат поглед извън границите на страната.“

„Солидарност липсва, защото има духовна криза“, е мнението на Людмил Арсов. „Животът вече не е ценност. А не е, защото християнските ценности са изместени от беснеещия материализъм. В Библията е казано, че ако можеш да направиш нещо добро, а не го правиш, това е грях“, повтори три пъти Арсов.

И Борислав Димитров, и Руслан Трад обясниха, че в интернет е пълно с хора, които пишат: „Ние цъфнахме и вързахме, та на бежанците ще помагаме!“ Или: „Защо не помогнете на нашите старци, които гладуват със 125 лева пенсия?“ Имало дори и предложения да се дари на бежанците мюсюлмани свинско месо.

Борислав предложи на всички, които съчувстват на бедните, възрастни и болни българи, да направят нещо и да им помогнат. „Не само да ни питат: „Вие защо жалите сирийците?“  Ами жалим ги. Действайте и вие!  Направят нещо добро за българите в беда“, опонира на противниците в нета Борислав Димитров.

Той  каза, че във фейсбук средата има доста хора и фирми, които помагат със средства, стоки, услуги, а и с труд за подобряване на живота на бежанците у нас. „Много са, не мога да отлича някой конкретно.“  Арсов го подкрепи със свои примери.

Leave a Comment