Най-активно се строи в Пловдивско

Със 75% са се увеличили строителните разрешения за административни сгради

Най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през третото тримесечие на годината са били издадени в Пловдивска област, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Регионът се очертава като територия с най-активно строителство през периода, отчитат статистиците. По техни данни в Пловдивска област е започнало строителството на 84 жилищни сгради, 3 административни и 38 друг тип сгради или общо 125 обекта.

Най-активно се строи в Пловдивско

Най-активно се строи в Пловдивско

На второ място е Варненска област. Там за третото тримесечие на тази година са били започнати 85 жилищни и 30 други сгради. Област Бургас е на трето място, сочат данните на НСИ. В морския град е стартирало строителството на 59 жилищни и 36 други сгради. Следват София област с 58 жилищни и 18 други сгради, и София град – 49 жилищни и 12 други сгради.

Според броя на издадените разрешителни за строеж през третото тримесечие отново Пловдив е на първо място със 169 броя, следват София град със 123, Бургас със 118, Варна с 94, и София област – 83.

Най-голям брой жилища предстои да бъдат започнати в София град – 712. Следват Пловдив с 651, Бургас с 635, Варна с 373, и Благоевград с 224 жилища.

В периода юли – септември 2013 година в страната са били издадени общо 1173 разрешителни за строеж за жилищни сгради. В тях ще бъдат построени общо 3760 апартамента на обща площ от 489 204 кв. м разгъната застроена площ. НСИ отчита, че има нарастване по броя на разрешителните с близо 2%, а на жилищата в тях – с около 25% спрямо второто тримесечие на годината. Застроената площ също се е увеличила с близо 24 на сто. Сравнени с данните за същия период на миналата година също се наблюдават увеличения, като най-големи – с 37% е при разгънатата застроена площ на апартаментите. Това означава, че жилищата у нас вече се строят малко по-големи и просторни.

Ръст има и при строителство на административни и други сгради. За третото тримесечие издадените разрешителни за строеж са за 56 административни и 1267 други сгради. Спрямо предходното тримесечие има огромен скок от 75 на сто при административните сгради. По-голяма е и тяхната площ като увеличението е с близо 134%. Намаление с 8,8% има единствено при издадените разрешителни за строеж на други сгради. За периода юли – септември е стартирало строителството на 42 административни и на 531 други сгради.

Leave a Comment