Главното мюфтийство води съдебни битки за 90 джамии

Карлово губи засега Куршум джамия заради лошо представяне на общинските юристи в съда
Емил Кабаиванов

Емил Кабаиванов

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов и депутатът карловец Пламен Славов от левицата, който е и председател на Комисията по вероизповеданията в Народното

Петър Паунов

Петър Паунов

събрание, влязоха в остър спор по повод Куршум джамия тази вечер по bTV. В студиото беше и кметът на Кюстендил Петър Паунов. В цялата страна в момента се водят около 90 съдебни иска за джамии, стана ясно в полемиката.

Куршум джамия в Карлово е паметник на културата, за който мюсюлманското вероизповедание е завело исково дело за възстановяване на собствеността. „В Карлово има 25 000 християни, които се молят в две църкви. Има също така 600 мюсюлмани, които имат друг молитвен дом. Куршум джамия е недейстащ храм, който е на всички карловци“, обясни Кабаиванов. „Дано многобройните искове за джамии в страната да не са част от една голяма игра“, възкликна многозначително кметът на Карлово. Той бе подкрепен с примери от Кюстендил, които даде колегата му Петър Паунов. „В общината имаме 76 000 жители и според последното преброяване през 2011 г. едва 11 души са се самоопределили като мюсюлмани“, поясни той. Кюстендил също се бори да запази собствеността си върху две джамии в града, които са изградени върху стари християнски храмове. Мюсюлманското вероизповедание води съдебни дела, за да бъде признато като собственик. Съдът все още не се е произнесъл.

Пламен Славов

Пламен Славов

Депутатът Пламен Славов реагира остро на намеците на Кабаиванов за „голямата игра“, като го нападна с думите, че Карлово е загубило на първа съдебна инстанция Куршум джамия заради недобрата юридическа подготовка за делото. Той изброи поредица от грешки, допуснати от община Карлово, които са довели до печалното за града решение на Пловдивския окръжен съд.

Двата кмета обаче нападнаха Славов заради проектозакон за вероизповеданията, който ако бъде приет ще позволи на Главното мюфтийство да заведе 1500 иска за джамии, а също така за земи и гори. Депутатът реагира, че джамиите се възстановяват по Закона за собствеността, а не по този за вероизповеданията. Той поясни, че в проектозакона наистина има текст, който позволява действащите в страната храмове да бъдат признати за собственост на съответното вероизповедание дори и то да не разполага с нотариални актове.

1 Comment

  1. Evgeny Pavlov каза:

    Защо Пламко не каза нещо смислено,предвид това че е Народен представител,т.е.избран от КАРЛОВЦИ/И Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА-ПРЕДАВА КАРЛОВО/?!Защо напада Кмета,който защитава ГРАДА НА АПОСТОЛА И ПРАВОТО НА КАРЛОВЦИ?!Защо не се вгледате във видеото предаването „Лице в лице“??!!!Папки стоят пред него,защото трябва да ПОГЛЕЖДА,ако забрави нещо от ЗАУЧЕНОТО!!!Защото трябва да ИЗПЕЕ ЗАУЧЕНОТО!МИЗЕРНИК!!!“Не е виновен този,който яде баницата, а онзи който я дава“!!Той е сред тях,редом с другаря Станишев,който се прегърна и поиска ПРОШКА ОТ ТУРЦИТЕ!ТОЛКОВА СА ЖАЛКИ!

Leave a Comment