МЗХ даде на прокурор Цветелина Бориславова за лифт на Пампорово

Банкерката заяви, че при строителството не е отсечено и едно дърво и че дейността на „Пампорово“АД е законна

Цветелина БориславоваРегионална дирекция по горите (РДГ) – Смолян е сигнализирала Районната Прокуратура в Смолян и Регионалния отдел „Национален строителен контрол” за нарушения, извършени от дружеството на банкерката Цветелина Бориславова „Пампорово“АД в едноименния курорт. Това съобщи снощи пресцентърът на земеделското министерство.

Проверка на експерти от Изпълнителната агенция по горите и Регионалната в Смолян е констатирала, че от страна на „Пампорово“АД е маркирана и проведена сеч, различна от предвидената в горскостопанския план. Осъществено е изкореняване на пъни, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им, се казва в пресинформацията. 

Проверката е установила наличието на нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек „Помагалски”, собственост на „Пампорово” АД, което е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

По протежение на цялата писта „Европейска“, която се спуска от връх „Снежанка“ до местността „Двата моста“ са изградени съоръжения за изкуствен сняг. Част от мястото на строителството обаче попада в държавна горска територия и е изградено в нарушение на разпоредбите на Закона за горите, пише в съобщението.

Със заповеди на РДГ-Смолян са обезсилени всички позволителни за сеч и дейността в съответните горски територии е спряна. Предприети са действия по образуване на административно-наказателни производства на всички лица, отговорни за извършване на нарушенията.

По повод действията на министерството, Цветелина Бориславова обясни днес по БНТ, че подмяната на стария влек е легална.

Строителен надзор още преди две години е спрял стария влек, който е до черните писти и вече е бил негоден. „За това има протоколи за това от Държавната инспекция”, каза банкерката. Решението на „Пампорово“АД било да инвестира в изграждането на нов четириседалков лифт на същото място.

„Основният проблем на инфраструктурата на тази ски-зона е, че има три вида собственост – на Държавен горски фонд, Държавен поземлен фонд и частна собственост. С частниците никога не е имало проблеми, имаме прекрасни взаимоотношения и договорености чисти и ясни. С държавата, обаче, срещаме многократни и многобройни проблеми”, добави Цветелина Бориславова.

Тя съобщи, че сигнал на новата неправителствена организацията “Синята планета”, която е създадена на 1 ноември 2013 година и все още не е регистрирана по БУЛСТАТ, накарал аграрното министерство да се самосезира.

По повод обвиненията в незаконна сеч, Бориславова заяви, че те са неверни. “Имаме всички писмени доказателства за това – ние не сме изсекли и едно дърво.“

“Пампорово”АД очаква МЗХ да промени на предназначението на земите, което било заложено още в приватизационния договор. Цветелина Бориславова даде като пример за адекватна и бърза реакция на МЗХ „Южен поток“. За целите на този проект министерството в изключително кратки срокове уредило подобни проблеми, свързани със поземлената собственост. А „Пампорово“АД от доста време е подало документите и чака министерството да си свърши работата.

Държавен строителен контрол е спрял обновлението и има намерение да разруши съоръженията за изкуствен сняг, посочи още банкерката. От “Пампорово” АД обаче са обжалвали това решение.

Leave a Comment