Мълчанието на рибите

Знаете ли как държавните инспектори правят внезапни проверки в обектите за търговия? Сега ще ви разкажа

Надя Петрова

В момента има активности при търговията с риба, защото това стоката на седмицата. И, дяволска рибаследователно, започнаха проверки. Онзи ден БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) обяви пред медиите, че тръгва към търговците на риба. Медиите, понеже им е в гена да разпространяват новините, го съобщиха на аудиториите си. Вчера от ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) също предупредиха най-официално чрез журналистите, че ще проверяват обектите в Пловдив на 4 декември. Тоест, хората си обявиха мястото и деня. И приблизителния час – след 10 сутринта до към 13 часа най-късно. Медиите предадоха нататък. До снощи, де що търговец на риба имаше из града, вече знаеше, че може да е обект на държавна проверка и съответно взе необходимите мерки.

Така сценарият изглеждаше почти написан. Но не напълно.

Приятел на „АгроПловдив“, който търгува с риба, разказа, че вчера му е било съобщено от инспектор на БАБХ, че днес дюкянът му ще бъде проверен. „Приготви се, ще има и телевизия“, дал допълнителна информация инспекторът.

Така че днес като видях приятеля, почти не го познах. Беше си теглил две контри с бръснача и дори заподозрях, че се е напудрил. Отнякъде беше измъкнал гумена престилка и се препасал с нея. Изглеждаше трескав, докато премиташе тротоара пред магазина. Всяко етикетче беше на мястото си, четливо написано с още по-четлива цена. (Преди това драскаше върху предишните цифри и пишеше нови.) Беше избърсал праха от касовия апарат, а до него се кокореха хризантеми във ваза. ОМГ! Щеше да е великолепен пред телевизията!

После се е появил и режисьорът – телевизионният екип. Сигурно не знаете, но когато имаме събитие, операторите и фотографите стават като фелдфебели. Избутват всичко живо, което е пред обективите и го правят по безобразен начин. Абе, стават зверове! Навеждат ти главата. Ако още ти стърчи, те изблъскват, настъпват те и ако нещо възроптаеш, с чистата злоба на ястребовия поглед, те смръзват. Толкова се вживяват, че и премиерът да им е насреща, може да се скарат, че е застанал откъм слънцето. Е, не на него директно. но почват да нареждат с висок тон, че то, така, нищо няма да се види. Нищо няма да стане. Кой ги мисли тези глупави позиции… и т.н. Не веднъж съм била на сцени, когато височайшите режат някаква лента, а фотографите им викат с пълно гърло: „Обърнете се, де! А така! Сега се усмихнете!“

Та, това са те, режисьорите на събитията, които изглеждат толкова естествени, когато ги гледаме от телевизионния екран.

Ако днес е имало тв екип, моят приятел сигурно се е вдървил от ужас, че не е застанал където трябва и че новата му мушама блести неправилно. Тези респектиращи лица – фотографи и оператори, са в състояние да те накарат да се чувстваш като глупак.

А моят човек е бил изпълнител в този филм. Не знам как се е справил. Не знам как пудрата е предала благороден овал и цвят на лицето му. Не знам, защото не го видях на телевизора. А и си знаех, че няма как да го видя, тъй като при проверката всичко е било тип-топ. Има си хас – нали са го предупредили! Документацията е била наред, чистотата в обекта, етикетите с цените… Просто, всичко е било като в един средноевропейски образцов магазин, в който продава един жизнерадостен мъж.

Е, такива новини няма! Никоя медия няма да загуби време и пространство, за да съобщи, че в магазините всичко е наред. То е все едно да каже пред зрителите си, че сме в сезона на есента.

Няма съмнение, че днес проверките са показали готовността на търговския бранш да ни поднесе стоката риба с ясен произход, автентични счетоводни документи, в магазини, в които е приложена системата Хасеп и т.н.

Няма да се излагаме, я!

И изведнъж се сетих, че като пионерчета, дружинната ни събираше на входа на училището, вдигаше ръка към главата си и викаше с висок глас: Бъди готов! А ние отговаряхме: Винаги готов!

 

 

 

 

Leave a Comment