Жителите на Костиево пред дилемата: Парите или парите?

След серията обири охранителна фирма предлага на кмета да пази селото срещу над 10 000 лева на месец

Жителите на село Костиево имат срок до 9 февруари да решат на кого да си дадат парите – на крадците или на охранителна фирма.  Те се изправиха пред дилемата съвсем отскоро.

кметът на Костиево Илия Попов

Кметът Илия Попов

В дните около Коледа в селото се банда обирджии. „От години не е имало обирана къща. Живеехме спокойно“, поясни в минало време кметът Илия Попов. Никой не видял обирджиите и никой не знае колко са. Но е факт, че те се развършали в четири съседни къщи. От едната взели 15 лева и 3 евро. От втората – нищо, но в търсенето на нещо разхвърлили дрехи и други вещи, подминали един таблет и не обърнали внимание на кутийка със сребърни бижута. В следващата къща късметът леко им се усмихнал – попаднали в гардероба на яке, в чиито джоб открили 100 лева. В четвъртия дом отново оставили видими следи от присъствието си – разпердушинили дрехите, но не открили в тях банкноти. Истинско чудо било, че не попаднали на скътаните златни накити.

Бандата се прехвърляла в стаите на вторите етажи през терасите на къщите, докато хората гледали телевизия долу.

По-късните огледи, извършени от полицията, не установили следа, по която да се тръгне.

„Въпреки сравнително нищожните щети, хората се притесниха много. И още сутринта на другия ден, докато мъжете си пиеха кафето пред кметството, решиха да се групират по отряди и да патрулират. В селото имаме ловна дружинка, в къщите има пушки. Идеята на мъжете беше да пазят селото с оръжието“, разказа кметът.

Ентусиазмът на ловците обаче не попречил  да бъде нападнат и супермаркетът в селото. Никой нито видял, нито чул нещо. Това се случило през нощта, а бандата задигнала стотинки от касата и седем газови бутилки.

Общоселско събрание този понеделник, с осигуреното присъствието на полицаи от РПУ в село Труд, завършило разочароващо. Органите на реда били категорични, че ловците нямат право да пазят селото с пушка в ръка. Може да се разхождат и оглеждат, но не и да размахват оръжие. То трябвало да си остане в сандъците и в калъфите.

За 5-те села около и включително Костиево отговаряли всичко на всичко двама полицаи. При това те били с дневен работен ден. Пазели Костиево в понеделник и в четвъртък по график. От полицията изразили готовност служителите да преминат на нощна смяна.

И полицаите, и кметът призовали местните хора за повече бдителност. И това дало резултат.

„Точно преди два дни в селото спря автомобил БВМ. Непозната регистрация, непознати младежи вътре в него“, разказаха от селото. Най-тревожното било, че шофьорът и другият младеж били облечени спортно – с маратонки и с анцузи. Местните сигнализирали на полицията. Междувременно решили да разпитат непознатите при кого са дошли и защо, аджеба. Момчетата не обелили и дума, и докато пристигне полицията, се омели.

По регистрационния номер на автомобила, който костиевци, записали, те били открити. Разпитани от полицаите с каква цел са посетили селото, младежите не дали удовлетворителен отговор. Въпреки това се разминали с по-сериозни разпити, тъй като по нито един закон в страната не е престъпление да посетиш някое село.

Съвсем наскоро от известна охранителна фирма пристигнали при кмета с предложение да пазят селото. Вариантите били два, разказа Илия Попов. Първият – къщите да се съоръжат с камери и системи за известяване при взлом. И вторият – патрул на охранителната фирма да обхожда нощно време улиците.

„Проблемът е в парите“, въздъхна кметът. Монтирането на системи за сигурност излиза на една къща 250-300 лева. Сумата може да се преведе на части. При втория вариант всяко домакинство, а те са 540 в Костиево, трябва да плаща месечно по 20 лева, за да спи спокойно.

„Виждам, че хората са притеснени финансово“, сподели кметът. „Повечето от тях се занимават със земеделие и в момента нямат никакви приходи. Заделили са си пари за семена и за полиетилен, и икономисват.“

За 9 февруари е насрочено второ общоселско събрание. На него Костиево трябва да реши кой ще го пази – ловната дружинка без оръжие, полицаите, които ще идват от дъжд на вятър. Или охранителите, на които трябва да плащат.

За да имат време да обмислят предложенията, групи оторизирани от кмета, минават от къща на къща и обясняват офертата на охранителите.

 

Leave a Comment