В МЗХ работят по създаване на повече заетост и излизане на горското стопанство от сивата икономика

Работим да създаваме повече заетост и за излизане на горското стопанство от сивата икономика. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на среща с представители на „Асоциация на горските фирми в България“,  Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ и Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“.

Горстите стопанства трябва да излязат от сивата икономика

Горстите стопанства трябва да излязат от сивата икономика

Зам.- министърът подчерта, че гората дава хляб на десетки хиляди граждани особено в малките и планински общини, където Министерството на земеделието и храните и предприятията от горския сектор са основен работодател. „Носим отговорност с действията си към тях, затова трябва да работим ръка за ръка с бизнеса и синдикатите”, подчерта тя.

Зам.-министърът съобщи, че правителството е приело постановление, засягащо горския сектор, с което се намалява с 50% стойността на таксата внасяна във фонд „Инвестиции в горите”, в случаите когато се ползва съхнеща дървесина. „Така крайната цена на падналата и съхнещата дървесина ще бъде значително по-ниска”. Тя добави, че промяната освен, че удовлетворява исканията на бизнеса от горския сектор ускорява и процесът на приоритетното усвояване на този тип дървесина. „Провеждането на санитарните сечи е необходимо за поддържането на горите в добро здравословно състояние”, разясни тя.

Според нея е нужно внедряването на нови и безотпадни технологии в сектора, за да може да се увеличи добавената стойност на горските продукти, както и да се създадат нови работните места. Тя отбеляза важността за сертифицирането на горските територии. „Сертифицирането на горите ще отвори нови пазари и ще повиши цената на предлаганите продукти от дървесина”, убедена е зам.- министър Маринова.

Три основни приоритета за излизането на бранша на светло представиха от „Асоциация на горските фирми в България”. На първо място това е въпросът за необходимостта от скорошното приемане на Закон за браншови организации. Такъв закон ще помогне на бизнеса да бъде по-конкурентоспособен на вътрешния и външния пазар. Ресорният зам.- министър изтъкна, че един от приоритетите на ръководството на министерството е законът за браншови организации, което е важно не само за горския сектор, но и за земеделието като цяло. „Само така можем да бъдем разпознаваеми на външните пазари”, каза още тя.

Беше отбелязана важността от предприемане на действия за намаляване на регулаторните тежести върху дърводобивните фирми. В тази връзка бяха коментирани темите с предоставянето на ваучери за горива, не само за земеделските производители, но за дърводобивниците, както и въпросите свързани с регистрацията на горската техника.

Leave a Comment