Стоян Денчев: Преди 17 г. българските политици за пръв път станаха държавници

Именно тогавашният депутат на ДПС бил написал декларацията, с която БСП се отказва от мандата за управление

Преди 17 години на 4 февруари проф. Стоян Денчев за пръв път видял, че българските политици могат да се държатСтоян Денчев като държавници. Това се случило на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Петър Стоянов. „Ножът бе опрял до кокала“, припомни си тази вечер в интервю пред Би Ти Ви някогашният зам.-председател на парламентарната група на ДПС. Той илюстрира напрежението по улиците с графиката от курса на долара в началото на 1997 г. „На 3 януари щатската валута се разменяше за 587 лева, на 22 януари, когато Петър Стоянов стъпи в Президентството за 890 лева, а на 28 януари, когато бе връчен мандатът на БСП за съставяне на ново правителство – за 1300 лева.  Денчев, заедно с други, които не били в списъка на поканените при президента, все пак се появил на Консултативния съвет. Петър Стоянов постъпил „смело и тарикатски“, и обяснил на останалите, че гостите са повикани лично от него като експерти.

Проф. Денчев бил подготвил декларация от името на БСП, че партията се отказва от мандата. През една от почивките той я показал на покойния Николай Добрев, който я прочел с облекчение. Добрев отишъл да говори с Георги Първанов, а после и с Доган. За да запази авторитета на БСП,  Добрев казал, че няма да информира останалите присъстващи за това, че декларацията е подготвена от Денчев.

След като Николай Добрев я прочел, всички се съгласили с решението за отказа на БСП от властта. Веселин Методиев се впуснал в редактирането. По-късно Иван Костов се включил, като дал указания как да се процедира оттук нататък.

Попитан дали се вижда с Ахмед Доган, Денчев каза, че от 3 години не го е виждал, а от 2 не го е чувал. „Не, той не се е отказал от политиката“, категоричен беше бившият депутат. „Един човек никога не може да се откаже от политиката.“

Leave a Comment