Бюджетът е загубил над 12 млрд. лв. заради сивата икономика

Държавният бюджет е загубил 12.4 млрд. лв. приходи заради сивата икономика. Това твърди експертен доклад на Българската стопанска камара (БСК), изследващ периода между 2007 и 2012 г. В него се показват и водещите международни оценки за неформалната икономика, като повечето от тях приемат, че близо една трета от произведените у нас продукти не се плащат данъци. Единствената по-голяма оценка за сивия сектор е на „Асоциацията на индустриалния капитал в България“ – за 36.8%.

Божидар Данев

Божидар Данев

За период от 5 години брутният вътрешен продукт е нараснал с 29%, а бюджетните приходи – едва с 11%. Данните показват, че за изследвания период обемите на сивата икономика растат средно с 3.4% годишно, като най-голямо е било увеличението за 2009-2012 г. След началото на кризата ръстът се засилва, като само през 2010 г. неформалната икономика се увеличава с 5.1%.

„Намалението на данъчните приходи не е резултат от кризата, а от недалновидни промени в данъчните и осигурителните системи и неумение държавата да се справи със събираемостта на данъчните приходи“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Според други периодични изследвания, от които най-редовно се обявява това на Центъра за изследване на демокрацията, загубата на доходи и увеличението на безработицата също са фактори, които допринасят за разрастване на неформалната икономика, укриването на обороти и доходи.

Като собствен аргумент от БСК посочват, че за петте години от 2007 до 2012 г. растат всички показатели за доходи на домакинствата като минимална и средна работна заплата, минимален осигурителен доход, тавана на облагаемите доходи и акцизните ставки. Според авторите на доклада растежът на тези показатели би означавал данъчните приходи също да нараснат значително.
Вместо това налице е противоположна тенденция към „намаляване с повече от два пъти на ръста на данъчните приходи в сравнение с ръста на БВП“. Според БСК не може при непроменени данъчни ставки и растеж на облагаемата маса да има спад на данъчните приходи.

Периодът, който обхваща това изследване, обаче включва и двете последни години на икономически растеж преди началото на кризата, когато преките чуждестранни инвестиции стигнаха една четвърт от брутния вътрешен продукт. Тези капиталови потоци стимулираха кредитирането, потреблението и инвестициите в строителния сектор, а те продължават да стагнират след настъпването на кризата.

Данъчната система на България пък е устроена да зависи именно от потреблението – защото се базира на косвени, а не на преки данъци. Това означава, че при новата структура на икономиката, при която потреблението повече не е движещ фактор, данъчните приходи ще губят дял в бюджета дори и икономиката да расте.

От началото на тази година обаче дори и от правителството признават неофициално, че увеличението на акцизите върху цигарите, което ГЕРБ въведе от началото на 2010 г., причинява на държавата загуби за няколко милиарда лева. Само за 2010 г. от нелегална дистрибуция на цигари загубите на бюджета са над 1 млрд. лв., като се сметнат пропуснатите приходи от акцизи и ДДС.

Leave a Comment