Селскостопанска академия иска от финансовия министър 5 млн. лв., за да оцелее

Заплащането на научните работници е замразено от 2008 г. насам, младите асистенти получават 480 лв. месечно

Ръководството на Селскостопанска академия изпрати писмо до министъра на финансите доц. Петър Чобанов, съобщава електронната страница на институцията. То е подписано от председателя доц. д-р Христо Бозуков и в него той настоява финансовото министерство да отпусне целево 5 млн. лева за 2014 г. Председателят се позовава на данни за издръжката на академията, според които за тази година тя е най-ниска от последните четири години. Спрямо 2011 г. бюджетът на ССА е намален с над 25%. За периода 2007-2013 г. научният състав на ССА е съкратен с 33.33%.

Ето и целия текст на писмото до министър Чобанов:

УВАЖАЕМИ   ДОЦ. ЧОБАНОВ,

Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна доц. Христо Бозуковдейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. Осъществява своята дейност в рамките на държавната аграрна политика и в съответствие с Общата селскостопанска политика на Европейският съюз. Второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерството на земеделието и храните.

Научната общност от Селскостопанската академия се обръща към Вас с голяма тревога поради  драстично намаления бюджет, които е отпуснат за ССА през 2014 година, както е видно от приложената таблица.

 

Година

Разходи общо

в т.ч. издръжка

2011

31 246 089

8 065 509

2012

26 231 775

8 214 602

2013

26 640 975

8 214 602

2014

23 162 339

3 824 105

 

При  този бюджет Селскостопанската академия не може да изпълнява своята високоотговорна  функция като уникално научно-изследователско звено в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. 

В състава на ССА влизат 25 научни института  с 2340 служители, от които 606 научни работника в. т число  321 професори и доценти. През годините ССА е била обект на редица неудачни структурни промени, които се отразиха крайно отрицателно на нейната жизнеспособност. За периода 2007-2013 година състава на ССА е съкратен с 1166 души, което представлява 33,3 %. През последните две години поради липса на средства са съкратени 421 служители.  Броят на служителите в ССА е на санитарния минимум за нейната дейност, като научно-приложна организация. По нататъшното съкращаване ще доведе до закриването на важни за науката и практиката научно-изследователски направления, което би било пагубно за българското  земеделие. 

Заплащането на служителите в Академията не е повишавано от 2008 год. Не е нормално заплатата на един професор да бъде 730 лв., а  млад асистент да взема около 480 лв. По тази причина много от научните работници напускат системата, включително и създатели на уникални сортове и породи животни.

Тъжно е, когато в българското земеделие се инвестират милиарди евро, а селскостопанската наука тъне в мизерия и безпаричие и не може да реализира своя огромен потенциал.     

За нормалното функциониране на ССА през 2014 год. е необходимо да ни бъдат отпуснати от републиканския бюджет целево 5 мил. лв., което ще даде възможност да увеличим със същата сума и собствените приходи . Това ще позволи да дадем своя принос за развитие на българското земеделие – както сме го правили и досега.

 В звената на Селскостопанска академия  са създадени високодобивни сортове и хибриди растения, от които в страната се сеят: 96% от зърнено-житните и зърнено-бобовите култури, , 80% от фуражните култури, 70% от тютюна,  65% от зеленчуковите култури, 50% от царевицата, 10% от слънчогледа (през последните години се сеят значителни площи в Украйна, Русия, Молдова). Сортоподдържането и производството на предбазови и базови семена на 80% от тези сортове и хибриди се извършва под ръководството на учените (автори на сортовете) в Селскостопанска академия. В научните звена с животновъдно направление са 75% – 85% от племенните стада от говеда, биволи, овце, кози и свине и 100% от запазените аборигенни породи. ССА притежава най-голям брой (около 85 %) от всички издадени и поддържани сертификати за сортове растения и породи животни в Патентното ведомство.

Ние ръководството на ССА – директорите на научните институти и ръководството на синдикатите вярваме, че Виe ще проявите държавническа мъдрост да предоставите целево на ССА 5 мил. лв. за нормалното провеждане на научно-изследователската и внедрителска работа през 2014 г., в името и бъдещето на българското земеделие и наука.

Свързани публикации: Доц. Бозуков: Дайте ни 20 млн. и една година, и академията ще заработи като Сингер! Ако не стане – подавам оставка

Готвят закриване на Селскостопанска академия! Доц. Бозуков: Ще се борим срещу това безумие!

 

 

 

 

 

Leave a Comment