В. Върбанов: Да вземат от Гаранционния фонд и да изплатят залежалите проекти по мярка 121

Кандидатите за модернизиране на стопанствата са 940,  за 500 няма да има финансиране

Венцислав ВърбановОгромна част от проектите по мярка 121 за модернизиране на стопанствата, които залежават вече 9-и месец във фонд „Земеделие“, няма да бъдат финансирани. Бюджетът по мярката е 40 милиона евро, а подадените проекти, които са 940, са за общо над 120 милиона евро. Това означава, че над 500 кандидати няма да получат финансиране, твърди Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) пред в. „Преса“.

Затлачването им във фонда накара доста кандидати да започнат изпълнението на проектите, преди да знаят дали са одобрени или не. От една страна, те бързат, защото изпълнението на инвестициите трябва да се извърши до средата на 2015 г. От друга обаче рискуват, тъй като ако проектите им не бъдат одобрени, фермерите няма да могат да кандидатстват за финансиране през новия програмен период, защото ще са изпълнили намеренията си за модернизиране.

 

„Единственият изход е да се вземат пари от Гаранционния фонд„, предлага председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов. „Иначе пак ще връщаме пари в Брюксел.“ Той смята, че във фонда има доста средства, които могат да останат неусвоени и загубени за земеделските производители. „От министерството трябва да направят точна преценка каква част от парите по гаранционната схема ще се използват. Това, което остава, трябва спешно да се прехвърли към мярка 121, за да влезе в земеделието, вместо да се връща в европейския бюджет“, предлага Върбанов.

Кандидатите по мярка 121 все още нямат информация дали са одобрени или не.

В началото на март ръководството на министерството даде различни срокове на фонд „Земеделие“ да разгледа проектите за модернизиране. Той беше ту до края на март, ту до 10 април. „Те трябваше сами да се сетят за тези проекти, не ние да ги подсещаме“, коментира Венцислав Върбанов.

За създаването на Гаранционния фонд бяха заделени 92 милиона лева с пари от Програмата за развитие на селските райони. Фондът бе регистриран през 2008 г. и трябваше да започне работа още през 2009 г., но на практика схемата стартира в края на 2011. Едва тази година, започна популяризирането на дейността му и в дните на изложбата Агра в Пловдив от фонда съобщиха, че са гарантирали кредитите на около 215 проекта на обща стойност 235 милиона лева.

От фонд „Земеделие“ закъсняват и с проектите на младите фермери, които масово бяха подадени още в първия ден на откриването на мярката – на 18 ноември.

Leave a Comment