Залежалите проекти по ПРСР с нов срок – до края на април

Кандидатите по мерки 311 и 312, които през май 2013 са поискали да се сдобият с луксозни возила, няма да бъдат спрени. Оттук нататък максималната сума за превозните средства ще е 47 000 лева

Залежалите проекти по мерки 311 и 312 ще бъдат готоми до края на април, съобщиха он земеделското министерство.

По повод информациите, че по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат субсидирани „луксозни превозни средства” ръководството на МЗХ заявява, че това няма да бъде допуснато. Но оттук нататък.

джип„Този проблем възниква в приема от месец май 2013 г., когато е обявена заповедта за прием по двете мерки. В нея не са предвидени допълнителни механизми, които да правят невъзможно кандидатстването на такива проекти. Това поставя въпроса как тези проекти да бъдат ограничени без това да предизвика юридически казуси, които да доведат до финансови санкции за държавата. Поради тази причина Управляващият орган на ПРСР и ДФЗ взеха решение приетите заявления по двете мерки  да не минават процес на повторна оценка (преранкиране), защото промяната на условията след приключването на приема по мерките е  незаконосъобразно и ще даде възможности за атакуване в съда“, се казва в съобщението на МЗХ.

Министерството и фонд „Земеделие” са взе решение в случаите, когато по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 се кандидатства за превозни средства, то максимално допустимата за тях сума да е 47 хиляди лева с ДДС. Сумата е определена на базата на официални статистически данни на Националния статистически институт. Ако бенефициентите имат желание за закупуването на превозно средство с по-висока цена тяхно право е да доплатят със собствени средства, се казва в съобщението.

 

 

 

Leave a Comment