Променят правилника на Селскостопанска академия. Успя ли?

Селскостопанска академияВ дневния ред на заседанието на правителството днес е включена важна точка за Селскостопанска академия (ССА). Предстои одобряването на проект на постановление за изменение на устройствения правилник на Селскостопанска академия.

Правилникът е действащ от 23 септември 2008 г., когато е приет с ПМС № 226 от 15.09.2008 г.

От началото на годината ССА настоява да има самостоятелен бюджет и автономност, за да заработи като БАН. Вчера председателят доц. Христо Бозуков заяви, че очаква да се гласуват промени в Закона за Селскостопанска академия. „Ние реално се издържаме сами, но средствата, които акумулираме от нашата дейност, отиват в държавата и след това се връщат под формата на субсидия от бюджета, като през тази година тя е най-ниската, която земеделската наука е получавала”, отбеляза доц. Бозуков.

Очаква се днес министрите да гласуват промяна на чл. 2, ал. 2 от Правилника, който гласи: „(2) Селскостопанската академия е юридическо лице със седалище София – второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните, със самостоятелен бюджет.“

Възможно е промените в документа да са други, но това ще стане ясно по-късно през деня.

През 2008 г., когато е приет сега действащият Правилник, в ССА са работели 2340 щатни бройки. Към академията е имало 25 института и 20 опитни станции.

Днес заседанието на МС ще започне по-късно, от 11 часа.

Leave a Comment