Загина в катастрофа шефът на Горското във Враца Юри Миков, плъзнаха зловещи версии

Според Бойко Борисов той е щял да свидетелства за корупционна схема в МЗХ – по 45 000 лв. на всяко 19-о число от месеца
Инж. Юри Миков, снимка на БНР

Инж. Юри Миков, снимка на БНР

На път от Гърция за България вчера сутринта загина в тежък пътен инцидент на Околовръстното шосе край Солун директорът на Северозападното държавно горско предприятие инж. Юри Миков, съобщи бТВ. Животът му прекъснал след челен удар с ТИР.

Това се случи ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Ямбол следното: „Ще дойде ден в който на една заместник-министърка (единственият зам.-министър жена е инж. Валентина Маринова, неин ресор са горите и рибарството – б.р.) ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45. На мен това много ми говори, аз и всички в тази зала знаем за какво става дума, но ще дойде ден, в който ще ги питат и ще трябва да обясняват“, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Ямбол, по време на национална кръгла маса, посветена на проблемите в горския сектор. „19 и 45 не е година, може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат. Ще кажа само, че 19 и 45 не е час, 19 е дата и 6-те горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-то число, знаят и колко да донесат. Тази зам.-министърка вече може да каже какво е 19 и 45 и да спи спокойно, защото ние всички знаем, но ще дойде ден, когато и разследващите органи ще разберат.”

Съобщението от МЗХ: Не политизирайте драмата

„Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора“, съобщиха днес следобед от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

В съобщението се казва още: „Изказваме нашите най- искрени съболезнования към семейството му. В този труден момент ние сме съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора.

Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел.

Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент.

Убедени сме обаче, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот. Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му“.

Изявление на Бойко Борисов: ТИР-ът е навлязъл в насрещното, нека прокуратурата разследва внимателно

Днес Бойко Борисов даде яснота около корупционната схема „19/45“: „На 19-о число всеки месец в министерството на земеделието са карани едни хора, като им е било написано на листче колко, но това е била цената, да събират по 45 000 лв.“.

„Човекът, който имаше желание да го сподели, вчера загина при автомобилна катастрофа в Солун, като ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам, следствените органи по-внимателно да проверят този случай.“

Инж. Юри Миков е споделил за схемата пред него и пред други хора, имало е договорка с лидера на ГЕРБ той, чието име Борисов не разкри, да го каже пред прокурорите. Борисов добави, че въпросният човек се е колебаел, отишъл е в Гърция да си почине, но министърът му се е обадил и го е извикал в София.

„Аз вярвам на Сотир Цацаров, но за да закараш някого при него, трябва да има човек, който да отиде и да каже конкретни неща. Надявам се да има и други, които да потвърдят. Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19 /45, ако имат желание да разследват“, завърши Бойко Борисов.

 

Leave a Comment