Вкусен български домат с тегло до 500 грама създадоха в ИЗК „Марица“ Пловдив
„Розово сърце“ е продукт на 7-годишен труд на доц. Даниела Ганева, която е съчетала най-добрите качества на местните сортове
Вкусен, едър български домат, създадоха в ИЗК „Марица“. Водещ автор на новия сорт „Розово сърце“ е доц. Даниела Ганева.
„Работата по създаването на сорта продължи 7-8 години“, обясни създателката. За целта са използвани местни пловдивски форми домати, които са оцветени розово, със сърцевидна форма и с много добри вкусови качества. За разлика от „Биволско сърце“, доматите не се напукват, твърдостта е повишена, оцветяването е интензивно розово. Зеленият пръстен почти изчезва. Плодовете са с нежна консистенция, месести, без целулоза. Имат много добро съчетание на киселини и захари, което определя добрите вкусови качества.
Плодовете на „Розово сърце“ достигат 500 грама, а средното им тегло е 300-350 грама. „На едно съцветие израстват един до два домата, но достатъчно едри, за да формират среден добив от декар 4.2 до 4.5 тона“, разкри доц. Ганева.
Доматите са средно ранни до късни – зреят от август до края на септември. Сортът е високорастящ, тоест
отглежда се колово. Той е различим, хомогенен и изравнен по фенотип.
Още тази година в ИЗК ще се произведат семена от „Розово сърце“, но върху малка площ (250 кв.м.), тъй като сортът все още е в процес на изпитване от Изпълнителната агенция по семеконтрол, апробация и семеизпитване (ИАСАС). Тазгодишните семена ще се използват с рекламна цел – да се демонстрират качествата на новия сорт.
От следващата година при интерес на зеленчукопроизводителите от ИЗК ще предложат повече посевен материал, след като „Розово сърце“ бъде вписан в официалната сортовата листа на България и Европа, поясни доц. Даниела Ганева.
.