Над 15 милиона лева влизат в село Брестник само от череши

Всеки ден от тържището край Първенец потеглят към Румъния по 40 тона плодове

берачки на череши почиватНад 10 милиона лева ще влязат в село Брестник само от черешовата реколта, изчисли АгроПловдив. Градините, заети с този овощен вид са общо 4000 декара. „Всички стопани ги гледат и се грижат за тях“, съобщи кметът Георги Козов. Добивът от декар е над 1.5 тона, а цената на едро е средно около 2.70 лева по това време.

В момента в селото има шест пункта, при които търговците изкупуват на място плода. Цените варират според качеството – от 2 лв./кг до 3.50 лева. Тези дни ще се определят още четири пункта, на които пък ще се настанят изкупвачи на череши за преработвателните предприятия. Там хората ще предават по-дребните и напуканите плодове.

Край тържище „Родопи 95“ до село Първенец пък всеки ден около 17 часа паркират към 20 румънски микробуси. Шофьорите преспиват и рано-рано сутрин посрещат първите производители на череши, които пристигат, за да разтоварят реколтата на тържището. Качествените плодове се изкупуват за 3 лева за килограм. Румънските шофьори обясняват, че в родината им стоката върви по 3 евро.

Ежедневно към Румъния пътуват към 40 това череши и то само от борсата край Първенец. Нашите търговци коментират, че благодарение на румънците цената на червените плодчета остава висока за радост на овощарите.

Leave a Comment