С 30 см почва върху покрива можете да имате личен парк или зеленчукови лехи

Кой казва, че озеленяването е ограничено само до вашия двор или градина? Наличието на градина на

Покрив градина в Чикаго

Покрив градина в Чикаго

покрива дава по-творчески щрих към всяка структура. Тя е като таен беглец от заетия живот на града. Не е задължително да ходите далеч, за да бъде едно с природата – може да го направите в дома си или на покрива, пише gardentherapy.ca. Наистина е впечатляващо как се създава една градина на покрива, която е предназначена да отговаря на нуждите на потребителите. Тя също може да даде на всеки едно идеално кътче за релаксация и забавление. Наистина се изисква творчески ум, за да се направи примамлив дизайн.

gradina_na_pokriva-225x300Покривът може да се превърне във вашия личен парк, но върху него можете да отгледате и собствена реколта зеленчуци.

Въпреки че зелените покриви съществуват от векове, концепцията беше популяризирана в Германия преди около 50 години. Зеленият покрив е просто жива растителна покривка върху сграда.

Днес, най-често срещаният модел е обширен покрив където тлъстига или трева се отглеждат в почви с 10-15 см. дълбочина. Сега, когато градското земеделие набира скорост, нов тип покривни градини са се появил- тези, които са годни за консумация! С по-малко от 30 см почва, можете да отглеждате повечето зеленчуци, билки и дори някои плодове на върха на вашата къща, навес или гараж.

Това е наистина една страхотна идея да отглеждате годни за консумация сезонни растения на покрива. Това не само ще ви донесе удоволствие от отглеждането на свои собствени зеленчуци и плодове, но също може да положи основата на печеливш семеен бизнес.

 

 

 

 

 

Ето някои съвети за вашата градина на покрива.

1. 
 гредите и стойките са подсилени, за да подкрепят допълнително тегло

2. Водоустойчив покрив с дренажен слой насърчава дренажа

3. 
 пътеки с около 60 см широчина дават възможност за безопасно движение

4. леката почва за зеления покрив намалява натоварването на покривната конструкция

5. Повишени плантаторски легла с отворени дъна покрити с филтър дават възможност за отводняване

6. 
Парапети ограждат периметъра на покрива

7. 
 Пергола от северната страна подкрепя вертикално озеленяване

8. Кошерите стимулират опрашването

9. 
 Добра отводнителна система

10. 
Дъждовни варели събират водното оттичане от покривните канали

 

Leave a Comment