Реколтата виси на следващите 10-15 дни. Ако е сухо и при жътва, хляб ще има

Проф. Иван Киряков твърди, че в житните полета водата е по-малко от тази във Варна и в Добрич
Проф. Иван Киряков, директор на Добруджанския институт

Проф. Иван Киряков, директор на Добруджанския институт

„Това, което се изля в Добрич, не е същото като на полето. Тук водата е по-малко“, съобщи за АгроПловдив директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков. Той каза, че от снощи до сега при посевите на Генерал Тошево са паднали почти, но по-малко от 100 литра дъждове. „В момента не вали, но прогнозите са, че в по-късния следобед пак ни чакат дъждове. Пределната полска влагоемност вече е надскочена.“ Директорът допълни, че около 20% от посевите на института са „налягали“.

Въпреки това проф. Киряков смята, че има шанс за житната реколта. Ако в следващите 10-15 дни, докато започне жътвата на пшеницата, времето е сухо, и особено ако се запази без сериозни дъждове, когато се прибира зърното, реколтата ще е спасена. В противен случай пшеницата ще започне да покълва и това силно ще занижи качеството ѝ.

Житницата на България включва посевите в областите Добрич, Шумен, Силистра, Варна и части от Плевен и Велико Търново. Навсякъде ситуацията е критична. „В момента пороят удари Добрич и Варна, но в другите области на Златна Добруджа ситуацията бе подобна преди две седмици. Така че се изравнихме“, добави с черен хумор проф. Иван Киряков.

В района на Пловдивска област дъждовете са значително по-малко от падналите в Североизточна България. Въпреки това жътвата на ечемика не може да стартира заради влагата в посевите. Областният земеделски директор твърди, че никъде в района не е започнало прибирането на зърното. Животновъдът Пенко Налбантов от Първомайско обаче съобщи, че на места в общината ечемикът се прибира. „Проблемът е, че ожънатото зърно не може да изсъхне и ако дъждовете продължат, ще започне да покълва“, добави той.

 

Leave a Comment