Ивайло Здравков: Оставката на фонд „Земеделие“ е най-добрата новина

99.9 процента съм сигурен, че „Млад фермер“ няма да тръгне тази година
Ивайло ЗдравковИвайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми пред АгроПловдив

Г-н Здравков, как приемате новината, че министър Греков ще поиска оставката на ръководството на фонд „Земеделие вдругиден, 3 юли?

Това не е добра новина, а най-добрата новина. Заради това ръководство на фонда българският бизнес по селата и фермерите загубиха много пари. По-некадърно и некомпетентно управление от това фондът не е имал. Никога досега никой от фонд „Земеделие“ не беше напускал заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП), но това ръководство го направи. То не се съобрази с нито една институция и разписа проектите за скъпите возила по мерки 311 и 312. А за най-скандалните проекти даде право на кандидатите да подменят проектите си за коли с такива за АТВ-та и сайтове за по 200 000 евро. 

Но загубите са си загуби, не могат да се върнат. Не е ли твърде закъсняло искането за оставка?

Има една приказка: По-добре късно, отколкото никога. Ако сегашните управители останат на постовете си съм песимист, че в следващите две години ще можем да получим средства от ЕС. 

Кога според вас трябваше да бъде поискана оставката на ръководството?

Фондът работеше по инерция до януари и след това здраво закъса. Изгубихме толкова месеци. 

Може ли да калкулирате загубите, които са понесени от ръководството на фонда?

Мога да ви отговоря само за мерките, с които съм запознат – 311, 312 и 121. По първите две ще бъдат загубени 100 милиона лева. Посочвам тази сума, тъй като заради късно полученото одобрение на проектите, те няма да могат да бъдат изпълнение в оставащия срок, който е по-малко от година. При мярка 121 сумата е горе-долу същата. Това ръководство не успя да вземе разрешение от Брюксел за прехвърляне на 100 милиона от Гаранционния фонд към Програмата за развитие на селските райони. Тази сума няма да може да се оползотвори от Гаранционния фонд и ще бъде върната в бюджета на Европейския съюз. Това също е загуба. Сигурна загуба, защото срокът за възможността за прехвърлянето на парите изтече на 30 юни. Доколкото ми е известно всъщност между 30 и 50 милиона лева все пак ще бъдат използвани за проекти по мярка 121.

Какво може да се свърши от евентуалното ново ръководство на ДФЗ до изборите?

Тези няколко месеца са много важни. Ние все още не сме представили в ЕК нашите проекти за прилагане на Общата селскостопанска политика през новия период. Фонд „Земеделие“ е активен участник в разработките, тъй като той администрира разпределянето на средствата. Едно компетентно управление на фонда може за кратко време да реши много от натрупалите се задачи и проблеми. Но се искат топки, за да го направиш.

Е, може и жена да свърши работата…

Ха-ха! Казвам го, защото такава е думата. Разбира се, че може и жена.

Младите фермери чакат да бъде открита скоро тяхната мярка. Ще стартира ли според вас?  

99.9% съм сигурен, че мярката за младите фермери няма да бъде отворена тази година. Фондът няма капацитет да го направи. Няма база. 

Свързани публикации: Греков иска оставката на шефовете на фонд „Земеделие“ на 3 юли

 

Leave a Comment