2000 готови и одобрени проекти чакали месеци само подписа на бившия шеф на ДФЗ

Папките с тях открити върху дивана в кабинета на Мирослав Николов

папки в кабинета на Мирослав НиколовНад 2000 проекти на земеделски производители и общини били открити в папки на дивана в кабинета на бившия директор на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Те били минали през поне 5-6 служители и в обработен и съгласуван вид чакали само подписа му. Някои от тях отлежавали шести месец. Това разкри групата от 17 проверяващи в офиса на освободения шеф на ДФЗ, съобщи бТВ.

Изумен от видяното Славчо Вълчев от Дирекция „Сигурност“ в Министерство на земеделието и храните възкликна: „Фондът е свършил много работа, всеки един във фонда и стигнат ли до този кабинет – се стопират нещата. Не мога да разбера защо. Това за мен е безумие!“

Проверяващите обясняват, че в коридорите на институцията се появили слухове, че проектите са неподписани, тъй като Мирослав Николов и Виолета Александрова искали да осребрят така чакания от кандидатите автограф. Ако бенефициентът не платял за подписа, проектът му оставал на дивана. Това обаче е само предположение.

Мирослав Николов отрече забавянето да е с подобна нерегламентирана цел. Според Николов срещу него се води кампания. Уволненият директор обвинява министерството в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 млрд. лв. от еврофондовете. „Това в момента се прави съвсем целенасочено за да се дискредитира фонда и да се отклони внимание от доста по-съществения проблем, който възникна в министерството”, обясни бившият директор на ДФЗ Мирослав Николов. Той обяснява, че папките на дивана е трябвало да бъдат подписани, но покрай скандалите между Фонда и Министерството не му е останало време. „Не е имало нерегламентирани практики. Това са договорите от последните 5 комисии и заради напрежението бяхме постоянно под обсадата на медиите и бяха искани от нас редица справки”, оплака се Мирослав Николов.

От министерството уверяват, че няма опасност забавените проекти да загубят възможност за финансиране. След приключване на проверката при съмнения за злоупотреби ще сезират прокуратурата, а бившият шеф на Фонда смята да обжалва уволнението си в съда.

Leave a Comment