Наши математици спечелиха четири златни медала в Южна Корея

математикаНаши ученици спечелиха 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът на столичната Математическа гимнзия се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала.

Състезанието започна на 21 юли в корейския град Теджън и ще приключи утре. В него участват отбори от 31 държави. Те са разделени в две възрастови категории, като СМГ се представи с отбори от по четири ученика във всяка от тях. Спонсор на математиците е Българската банка за развитие, която вече пета година подкрепя участието им в международни олимпиади и състезания.

Иван-Александър Мавров и Борис Барбов отнесоха златни отличия в категорията под 14-годишна възраст. Александър Чергански и Виолета Найденова са сред първенците от 14 до 16 години. Сребърните медалисти са Христо Попов и Люба Конова, а бронзовите – Деница Маркова и Георги Паскалев.

В състезанието в Южна Корея от българска страна участваха общо пет училища, като най-добри резултати постигна столичната математическа гимназия.

Международното световно математическо състезание за младежи (IWYMIC) се провежда ежегодно от 1999 година насам.

Leave a Comment