Чудо: В биофермата на Аграрния университет няма мани, нито струпясване

 Как изглеждат домати и пипер, които се хранят с кръв

В година като тази, когато болестите обират реколтата преди всички, в Агроекологичния център на Аграрния университет овошките, лозята и зеленчуците растат като че ли в друг климатичен пояс. Болести почти няма, а вредителите са под контрол. Не може да се каже, че фермата на университета е ултра модерна. Дори напротив – тракторите ѝ са от старата съветска марка ЮМЗ. Работниците са само двама, въпреки че стопанството не е малко – 86 декара е. Системата за капково напояване е от малкото екстри, с които може да се похвали управителят Йордан Йорданов. Забележителното е, че като

Управителят Йордан Йорданов търси в дневника кога е пръскал лозята

Управителят Йордан Йорданов търси в дневника кога е пръскал лозята

биологично, стопанството не ползва силните препарати на конвенционалното земеделие. И въпреки това растенията са в чудесно здраве. Точно това и точно в момента не може да се каже за тазгодишната реколта в страната. Производителите на зеленчуци плачат, че влагата е унищожила полските растения. Лозар от Брестовица съобщи, че 50% от лозята няма да дадат реколта заради маната. Овощарите продължават да пръскат ябълките срещу струпясване. 

Лозята са пръскани само веднъж

Университетското биостопанство отглежда три десертни сорта – два бели „Наслада“ и „Надежда“, и един черен – „Молдова“. Белите сортове са напълно опазени от мана, брашнеста мана и сиво гниене. Черният се справя, макар че част от листата му са с петна от изсъхване. „Ако бяхме пръскали около Гергьовден, сигурно и лозите на „Молдова“ щяха да са напълно здрави“, обяснява Данчо.

Лозята на АУ

Лозята на АУ

Тайната за опазването на лозята от мана е в сортовете. Въобще, голямата тайна на биоземеделието е в превенцията, обяснява управителят, който е агроном и магистър по агробизнес. В конкретния случай още при засаждането са избрани устойчиви на тази икономически най-опасната болест сортове.

Ябълките нямат струпясване, но калифорнийската въшка ги е петносала тук-там

ябълките на АУ

На същия принцип са избрани и устойчиви на струпясване сортове ябълки. Това са „Мелодия“, „Ревена“ и „Флорина“. Дневникът на управителя показва, че досега дръвчетата са пръскани три пъти с фунгуран – на 3 и 24 април, а после на 28 юли. Срещу вредителите са използвани биологичните препарати Пиретрум, Ним азал и Мадекс. С тях Йорданов е третирал по-често – общо шест пъти от 29 април до днес сутринта, когато работниците са напръскали с Мадекс срещу яълковия плодов червей. Въпреки петносана от калифорнийска въшка ябълкабиологичната растителна защита, ябълките от сорта „Мелодия“ са с дребни червени точки – следи от убожданията на калифорнийската щитоносна въшка.

Йордан Йорданов въобще не се притеснява от дребните петна. „В крайна сметка ние сме учебно стопанство. Идеята е да наблюдаваме как се справят различните сортове и как реагират на препаратите. А когато студентите посетят фермата, да им разкажем опита си, за да влязат в производството с няколко стъпки напред.“

Да ториш зеленчука с кръв!
"Вегетарианският" пипер на открито

„Вегетарианският“ пипер на открито

Бордолезовият разтвор се е оказал напълно достатъчен, за да предпази полските домати от картофена мана. Те са от българския сорт „Трапезица“. До тях пиперът също изглежда зелен и лъскав, абсолютно читав да роди обилно.

В малката оранжерия на стопанството Йордан Йорданов отглежда отново домати и пипер и там експериментира с ефекта от биологичния течен тор Хемозим. Той е азотен тор, получен от обработка на говежда кръв за хранителната индустрия. Тоест, зеленчуците в оранжерията се хранят с кръв! Препаратът е разрешен за биологичното производство, но репортерът изведнъж си задава въпроса: Какво мислят по въпроса вегетарианците? За всеки случай, доматите и пипера, подхранени с този тор, изглеждат далеч по добре развити от тези, които са полето.

Управителят в оранжерията с кръвния тор

Управителят в оранжерията с кръвния тор

 

Продажбите

Агроекологичният център продава продукцията си по няколко начина. Управителят обяснява, че често получава клиентски поръчки по телефона да изпрати с куриер биологични плодове и зеленчуци от Пловдив към всички посоки на страната. Другият добър способ е създаден от магазин за здравословни храни в града, който оповестява чрез Фейсбук страницата си, че биологичното стопанство на АУ вече има готова реколта от пипер, домати, ябълки и т.н. Хората, които са харесали страницата, дават поръчки за количество, а магазинът препраща заявките към фермата.

„Когато гроздето например е готово за прибиране, а липсват търговци от биологичния пазар, го продаваме на стандартна цена. По-добре да го реализираме по-евтино, отколкото да го хвърлим“, обяснява управителят.

Био значи знания и опит
В биостопанството на университета отглеждат още арония, кайсии, сливи, дюли, житни и бобови култури и слънчоглед

В биостопанството на университета отглеждат още арония, кайсии, сливи, дюли, житни и бобови култури и слънчоглед

Биологичното земеделие изисква повече знания от конвенционалното и повече опит, твърди Йордан Йорданов. За да се захванеш с него, най-напред трябва да си образован, а после и да си наясно с пазара. Когато създаваш фермата, трябва да избереш резистентни на най-важните заболявания сортове. Ако отглеждаш зеленчуци – да си наясно със сеитбооборота. Важно е да знаеш кога е време да третираш срещу болести и неприятели. И как. Непрекъснато можеш да обогатяваш познанията си, защото това е наука без край.

 

 

 

1 Comment

  1. Snejana каза:

    Interesuvam se mnogo ot biostopanstvo i mislq da se zanimavam s takova

Leave a Comment