Описват горите, които са важни за предотвратяване на наводнения

Държавните горски предприятия са започнали продажбата на физически лица на дървесина за огрев по съответния ценоразпис

изсъхнал борШестимата директори на държавните горски предприятия представиха днес в земеделското министерство финансовите резултати от дърводобива, инвестиционните програми и залесителните мероприятия. Директорите се срещната с ресорния зам.-министър доц. Георги Костов и с  началника на кабинета на министъра Иван Капитанов, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

От оперативните задачи най-сериозно бе вниманието върху необходимостта от повишаване на защитната функция на горите по отношение на вредното влияние на водите. Заместник-министър Костов изиска да се изготви списък на горите, които са в близост до значими за населението инфраструктурни обекти, за да може да се подхожда към тях с по-засилено внимание при изготвянето на планове за всякакви видове сечи, както и да бъдат включени при нужда в планове за залесяване.

Специално внимание бе отделено и на готовността на горските предприятия за отоплителния сезон, като всички държавни предприятия декларираха, че са в пълна готовност и са стартирали продажбата на физически лица на дървесина по съответния ценоразпис.

Готовността за реагиране в случай на пожари, бе другата обсъдена тема с държавните горски предприятия. Стана ясно, че предвид на израсналата буйна трева вследствие на големите валежи, при очакваните високи температури и засушаването, нараства пожарната опасност, поради което е необходима висока степен на готовност за бързо реагиране и разяснителна кампания сред населението в потенциално опасните райони.

Leave a Comment