Сигналът за атентат срещу Б.Б. (2005 г.) забутан без разследване

Службите преценили, че е разузнавателната информация е малко достоверна, разказа за случая Сотир Цацаров и обяви, че Борисов не е издал класифицирана информация в Парламента
главен прокурор Цацаров

Цацаров: Борисов не е издал класифицирана информация

Сигналът за готвения атентат срещу Бойко Борисов е от 2005 г., когато той е бил секретар на МВР. С него са били запознати премиерът Сакскобургготски, президентът Първанов и МВР шефът Георги Петканов. Въпросната информация, предадена на Националната следствена служба от наш разузнавач в балканска държава, е била оставена без последствие. Причината – било преценено, че е малко достоверна. Това съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция. Всичко това той разказа, за да обоснове преценката, че съобщавайки за този сигнал в деня, когато НС гласува оставката на правителството, Бойко Борисов не е издал класифицирана информация.

Въпросният сигнал  представлявал един лист хартия с два абзаца, получен на 8 юни 2005 г. по служебната поща.  В първия се съобщавало, че чуждото разузнаванезапознало  въпросната балканска държава за подготвяния атентат срещу Борисов заради репресивните мерки, които той въвел срещу организираната престъпност.

Във втория абзац се казвало, че поръчителят е Ахмед Доган , „когото възнамерявали да сложат на мястото на Бойко Борисов“. Именно заради тази вметка службата преценила, че сигналът е малко достоверен и не му обърнала внимание.

Бойко Борисов бил запознат тогава устно за получената информация за атентата. Но не му било съобщено името на поръчителя на акта. Едва тази година през януари той се запознал с целия документ, върху който имало гриф „Секретно“.

„Информацията, че Ахмед Доган е поръчал атентат, е с изключително ниска степен на достоверност,“ наблегна главният прокурор.

Становището на Държавната комисия по сигурността на информацията е, че документът няма качеството на официален документ на хартиен носител, който съдържа класифицирана информация.

РЕАКЦИЯ

Лютви Местан

Лютви Местан: Доган ще реши дали да съди Борисов за клевета

По-късно председателят на ДПС Лютви Местан коментира пред „Фокус“ заключението на Сотир Цацаров така: „Когато министър-председател обвинява политик от ранга на Ахмед Доган, без да има доказателства, както става ясно от изявлението на главния прокурор, това са действия, насочени срещу конституционното устройство на страната. От изявлението на Цацаров имаме доказателство, че става дума за тежко наклеветяване“. Местан уточни, че дали ще бъде заведено дело за клевета, е решение, което трябва да вземе Ахмед Доган.

Leave a Comment