„Вила Юстина“ с неочаквано добри добиви от Шардоне и Траминер

Въпреки градушките и болестите, заради които много лозари отчитат нулева година, лозовият парк на винарната бе опазен

Неочаквано добри добиви от белите винени сортове Шардоне и Траминер отчете „Вила Юстина“ в село Устина, Пловдивско. Собственикът Милко Цветков разказа, че е открил гроздобера още преди седмица.

 

лозя на Вила Юстина

„Два пъти ни удари градушка, болести заплашваха да опропастят реколтата. Но накрая се оказа, че берем по 500-600 кг от декар. Доволен съм „, каза той и уточни, че днес берачите са приключили с Траминера. Гроздето вече е поело към винарната, където го преминава в ръцете на майстора технолог Васил Стоянов.  Освен добивите, хубавото на тазгодишната реколта е и хармоничният процент киселини в зърната, които са много важни за превъзходните бели вина. Общо 400 декара е лозето на „Вила Юстина“ след като тази година то бе удвоено по площ.

Шардоне

Шардоне

Заради дъждовете, 2014 г. се оказа трагична за повечето лозари в страната. Във „Вила Юстина“ разходите по растителната защита са били почти двойни спрямо обичайната норма. В доста лозови стопанства обаче също са пръскали по над десет пъти с препарати срещу мана, оидиум и сиво гниене, но въпреки това гроздето е изсъхнало.

Агрономът на лозето-парк на бутиковата винарна Симеон Тодоров уточни, че като изключи двете третирания с

Агрономът Симеон Тодоров

Агрономът Симеон Тодоров

медсъдържащи препарати след градушките, общият брой пръскания е бил 8. Село Устина е извън „чадъра“ на Агенцията за борба с градушките и преди два месеца „Вила Юстина“ заедно с още десет земеделски производители от село Устина връчиха на министър Греков писмо, в която настояваха в землището да се изгради ракетна площадка. От агенцията обясниха пред АгроПловдив, че процедурата по разрешаването е изключително тромава и продължава с години.

След седмица започва прибирането на Алиготе в лозето парк, а малко по-късно ще е беритбата и на Пино ноар. Сортовете, които последни узряват, са Мерло и Каберне фран. Те също обещават отлични добиви.

Свързани публикации: Лозар от Брестовица: 11 пъти пръсках и се чудя. Къде отиват отровите?

Leave a Comment