Борсовата захар поевтиня с 30% на годишна база

захарОт австралийската служба по земеделие (ABARES) повишиха прогнозите си за производството на захар в редица страни, информира порталът agrarheute.com. Вследствие на растящия излишък от продукция се стигна до нов спад в цените на захарта на международните пазари, и в момента тя е с 30% по-ниска в сравнение с аналогичния период на 2013 година. Това е най-ниското и ниво от 2009 година насам.

Според експертите производството на захар в света, а с това и предлагането през новата стопанска 2014/15  година, която започва през октомври, ще бъдат значително по-високи в сравнение с очакваното.
Производството ще надвиши потреблението, а запасите продължават да се увеличават.

По последни оценки на специалистите, производството на захар в света през новата стопанска година ще е с 1 млн. тона над миналогодишното ниво, и се прогнозира да достигне 183,7 млн. тона.

Глобалните запаси от захар се очаква да се увеличат с 0,2 млн. тона  до 81 млн. тона, което съответства на 44% от потреблението.

Ето  как се оценява производството  на захар в някои от останалите  региони на света: ЕС- 18 млн. т, Индия- 27,3 млн. тона, Русия- 5 млн. тона, Украйна- 2 млн. тона, Китай- 24 млн. тона и САЩ- 7,6 млн. тона.

От средата на септември цената на захарта на стоковите борси се срина до 13,5 долара за бушел. Това е най-ниското и ниво от март 2009 година. Към 19 септември захарта на борсата в Лондон се търгуваше  при малко над 415 долара за тон.

У нас

През периода 10 – 17 септември 2014 г. се наблюдава понижение на средните цени при търговията на едро и дребно със захар в страната.

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва понижение с 0,8% на седмична база, до 1,32 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,08 лв./кг до 1,80 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В пет области се регистрира седмично намаление на цените, в рамките на 2,2 – 8,8%, най-чувствително във Велико Търново. Поскъпване на захарта се наблюдава в четири области, с между 0,9% (Добрич) и 7,7% (Хасково).

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,56 лв./кг, с 0,6% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,23 лв./кг (Стара Загора) до 1,74 лв./кг (Разград и Русе).

 

Leave a Comment