Още 165 млн. евро за производителите на плодове и зеленчуци

От схемата отпадат зеле, карфиол, броколи и гъби

бране на ябълкиЕвропейската комисия реши да отпусне още 165 млн. евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руското ембарго, съобщи в официално комюнике европейската изпълнителна власт.

Субсидии ще получат производителите на зеленчуци и плодове в следните категории: ябълки и круши (общо 181 000 тона); цитруси – портокали, мандарини, клементини (96 090 тона); други зеленчуци – моркови, краставици, чушки, домати (44 300 тона); други плодове – киви, сливи, грозде за консумация (общо 76 895 тона).

В новата схема не са включени няколко продукта, които бяха субсидирани от предишната – зеле, карфиол, броколи, гъби.

За да бъдат по-добре разпределени парите, в новата схема са посочени обемите на продукция, която подлежи на компенсация във всяка държава-членка, на основата на експортните обеми на съответната страна през последните три години.

Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона, се уточнява в съобщението.

По-рано Европейската комисия задели 33 млн. евро в подкрепа на пазара на праскови и нектарини, както и 125 млн. евро в помощ на производителите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци. Тази програма беше обявена на 18 август, но бе спряна на 10 септември, след като се оказа, че фермерите от Полша са подали молби за количества, които надвишават няколко пъти обемите на техния експорт за Русия.

Leave a Comment