Фермерите ще могат да променят 5-годишния план за сеитбообръщение и торене

Публикувана е проектонаредба за прилагане на Агроекологичните плащания

земеделска земяМинистерството на земеделието и храните публикува проект на Наредба за допълнение на Наредба № 11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания“
от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. Той е внесен от зам.-министър Марина Бракалова. С изменението на наредбата се създава възможност за промяна на предоставения план за сеитбообращение и плана за балансирано торене за кампания 2015 г. Промяната е породена от влошените климатични условия през 2014 г., както и от предвидения нов елемент в Общата селскостопанска политика – „зелени плащания“ след 2014 г.

Нови две алинеи в чл. 47 дават право до края на приема на заявления за плащане за кампания 2015 г. земеделските стопани да имат право да изменят представения пет годишен план за минимум четириполно сеитбообращение на планираните култури и да извършат съответстващите промени в плана за балансирано торене. Проектът изисква изменените планове да са заверени от дипломиран агроном.Същите планове за сеитбообращение и за балансирано торене се прилагат към заявлението за плащане през кампания 2015.

Проектът може да бъде прочетен ТУК

Leave a Comment