Мандра, която прави биогаз от цвик, спечели купата за ВЕИ

Мандрата на „Бонитрекс“ в село Долнослав, община Асеновград спечели купата на шампионската лига за производството на биогаз от цвик. Снощи в Пловдив бе церемонията, организирана от Асоциацията на българските енергийни агенции, на която бяха излъчени победителите в две категории – за енергия от биомаса и слънчева енергия. Във втората категория първо място бе присъдено на община Габрово за изграждане на фотоволтаична централа върху фасадата на централната административна сграда.

Участниците във ВЕИ Шампионска лига

Участниците във ВЕИ Шампионска лига

 

„Бонитрекс“ спечели надпреварата с внедряването на френска технология за пречистване на цвик след изваждане на извара. Измивните води минават през система, която сепарира мазнините чрез специални бактерии. При процеса на пречистване, мръсната вода минава през анаеробен реактор с биомаса, от който се

Бончев от Бонитрекс  получи купата

Бончев от „Бонитрекс“ получи купата

генерира биогаз. Последващо третиране се прави в аеробено стъпало, при което се отстраняват останалите вредни вещества като азот, фосфор и други. Резултатът – добив на биогаз, чиото количество годишно е 360 214 кубични метра.

„Използваме биогаза за нуждите на предприятието“, поясниха при представянето на проекта служители на „Бонитрекс“. Преди внедряването на инсталацията фирмата е използвала по 200 литра нафта на ден, която вече е напълно заменена от биоенергията. В момента има дори излишък от метан, който се изгаря.

Инсталацията е изградена върху 250 квадратни метра, мощността ѝ е 700 kW. От септември 2012 г. мандрата е енергийно автономна.

Купата бе връчена на Бончо Бончев, син на управителя Наско Бончев.

 

Leave a Comment