Испанската Eqtec: 3.5 млн.€ струва инсталация за биогаз с мощност 1 мВт

Колко струва построяването на инсталация за биогаз с мощност от 1 мегават? Този въпрос бе зададен на

Георги Атанасов, Eqtec

Георги Атанасов, Eqtec

енергийната конференция в Пловдив миналата седмица след като четири фирми инвеститори представиха проектите си. Отговорът даде представителят на испанската компания Eqtec, която в момента създава предприятие за добив на биогаз в село Строево, Пловдивско. За да се получи енергия от 1 мегават, са необходими 3.5 млн. €. Цената бе посрещната с мълчание.

Строителството на инсталацията в Строево е започнало през октомври 2013 г. и ще приключи към декември тази година, стана ясно при презентацията на българския представител Георги Атанасов. Компанията Eqtec е и изпълнител, и инвеститор. След приключване на проекта обектът ще бъде използван и като шоурум на испанската инженерна фирма, чиито централен офис е в Барселона.

Инсталацията в Строево ще е с два блока по 2.5 мегавата мощност, като се предвижда допълнително да бъдат построени още два такива. Като суровина за производството на биогаз ще се използва сламата от 120 000 дка пшеница. Технологията използва пясък и пелети. Биогазът, който се получава след няколко операции, служи за производство на електроенергия, която ще се отвежда към подстанцията на ЕВН в село Царацово.

инсталация за биогаз на Eqtec

 

Leave a Comment