Фермери разказват: Как си отгледахме джинджифил

Руслана Бояджиева, Веселата ферма в Родопите

Руслана Бояджиева, Веселата ферма в Родопите

Руслана Бояджиева, Веселата ферма в Родопите„, с. Горнослав, община Асеновград

Една уникална рецепта на прочутия лечител Петър Димков, ефективна срещу болести, причинени от бактерии, вируси и паразити, буди интерес.

Съставките й са: 3 средно големи глави чесън, 3 средно големи глави кромид лук, 3 с.л. настърган пресен корен от джинджифил, 3 с.л. настърган пресен корен от хрян, 3 люти чушлета, по възможност домашен нефилтриран и недестилиран суров ябълков оцет.

Как ПетърДимков сее снабдявал обаче с пресен корен от джинджифил преди повече от половин век, след като в момента в България се предлага само стар джинджифил и то внос от Китай?

Истината е, че преди в България, в Рило-Родопската област се е отглеждал джинджифил, но това вече е минало и знанието за отглеждането на корените е загубено.

От „Веселата ферма в Родопите“ обаче се заехме с трудната задача да възстановим това знание, заради големия интерес в страната от няколко години и вече втора година правим опити със засаждането на тропическото растение.

Първата година имахме едва 5% успеваемост като причина за това беше неспособността на старото коренище даджинджифил пусне ново, явно поради факта, че китайците обработват корените с препарати, които да потискат тяхното размножаване.

Друг основен проблем се яви липсата на опит относно изравянето на младия корен, при подготовка за сушене. Това става едва, когато зелената част е напълно изсъхнала и процесът на вегетация е завършил по естествен начин.

Джинджифилът е многогодишно растение и принципно не се нуждае от изравяне, но в България то не може да преживее зимата, за това отглеждащите имат две възможности: или да изсушат готовия нов корен, или да му създадат подходящи условия по време на зимния сезон и да консумират пресните издънки със зелената маса.

От фермата разполагаме с коренища за продажба, които вървят с цял куп съвети относно отглеждането им, така че не се колебайте да се свържете с нас, ако желаете да сте постоянно запасени с пресен джинджифил, защото коренът е световно известен с десетте си лечебни свойства: против рак, главоболие и мигрена, болки в ставите и мускулите, артрит, глисти и паразити в червата, камъни в бъбреците, затлъстяване и защита по време на диабет, сърдечносъдови заболявания, настинка и грип, стомашни болки и гадене.

 

Свързани публикации: „Веселата ферма в Родопите“ или защо трима млади хора зарязаха модерните си професии

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Нина Димитрова каза:

    През м. януари т.г. си купих корени джинджифил. Един, обаче остана н киридора ни, в панерче с др. плодове. Ккаво беше учудването ми тази сутрин като видях, че нещо „стърчи“. Оказа се, че е израстък около 7-8 см от джинджифила плюс още един около сантиметър.Ей така, на сухо, не много светло място, на течение по това време на годината. Бихте ли ми дали съвет – мога ли да го засадя сега и как? Благодаря предварително!

  2. Mihaela каза:

    Zasadih si djindjifil. Ponikna no sega listata mu zapochnaha da pojaltiavat. Kakvo da pravia.

Leave a Comment