Националните доплащания за животновъди се отлагат за края на ноември

 Министър Грудев обеща да преразгледа обезщетенията за Син език и да обяви решението си утре

коза и овча приятелиНационалните доплащания за животновъди, които трябваше да започнат да се изплащат на 16 октомври, се отлагат за края на ноември. На днешната среща на животновъдния бранш със земеделския министър Васил Грудев, той е заявил, че ще настоява за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може животновъдите да получат помощите преди декември. (По повод тези думи на Грудев един от участвалите в срещата коментира пред АгроПловдив, че служебният министър може би ще остане начело на МЗХ и при новото правителство – б.р.)

Относно обезщетенията за поразените от Син език овце, което стана повод за извънредната среща, министърът е заявил, че ще преразгледа предложението за изплащане на 2.37 лева за килограм. Грудев се е ангажирал да съобщи утре за решението си. Принципно обаче редът на изплащането ще е „първи постъпил-първи платен“, е казал министърът.

Васил Грудев е припомнил, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу Син език. Имунизацията ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април.

По отношение на намаляващата изкупна цена на млякото, Грудев е коментирал, че ситуацията е изключително тревожна и в останалите страни в ЕС. „Може да работим в посока на експортни субсидии, което е реална възможност за задвижване на целия сектор, който търпи загуби заради ембаргото на Русия.

От животновъдните организации заявиха след срещата, че след утрешното решение на министър Грудев ще решат дали да протестират или да се откажат.

 

 

Leave a Comment