Дъжд, вятър, наводнения и отново хора в бедствие

Въпреки че дъждовете над страната не са критично проливни, отново има бедстващи българи. snegoriniОбщина Карлово, съвместно с Областна противопожарна служба и ОПУ организират акция за спасяването на заседнали автомобили в прохода Троян – Кърнаре (Беклемето), съобщи „Дарик“. Още от сутринта е спряно движението от Троян към върха, където вече са били заседнали един автобус и няколко леки коли.

При прохода Шипка видимостта е силно ограничена. Температурите са минусови, височината на снежната покривка е над 45 см, духа силен вятър и има навявания.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение. Язовирната стена на село Черни връх се скъса и заля пътя Бургас-Средец. Кметът разпореди той да бъде временно затворен. В самия Бургас високите вълни са залели Северния плаж. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона „Черница“ край Бургас заради проливните дъждове и силния вятър

Наводнен е манастирът в местността Аязмото край комплекс „Меден рудник“. Над 30 сигнала са постъпили от сутринта в общината. Някои са за отворени от силния вятър елетрически табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина.

Усложнена е ситуацията и в рибарското селище Ченгене скеле. Автомобилите не могат да преминат от Бургас за Созопол и от Созопол за Бургас. Съществува опасност от заливане на пътя Созопол – Приморско, предупредиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб. „Четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях“, каза Жабов пред „Фокус“. По думите му ситуацията в общината е тежка, защото дъждът вали повече от 12 часа. Кметът обясни, че подливниците в язовира над града работят перфектно, но има много вода.

Над 50 аварийни екипа на ЕВН-България работят по възстановяване на електрозахранването в засегнати населени места в Югоизточна България.Те са предимно в планинските райони, като най-много са на територията на област Смолян, има и в областите Пазарджик и Бургас. На много места има силен снеговалеж или дъжд, придружени с бурен вятър, вследствие на което са налице паднали дървета и скъсани електропроводи. 

Към 15.30 ч. в област Смолян без електрозахранване остават селища от общини Смолян, Лъки, Чепеларе, Девин. 

Бедствено положение е обявено в община Габрово от 14 часа. В сила е забрана за движение на всички видове моторни превозно средства, обяви пред „Фокус“ кметът на града Таня Христова. Над 50 села в общината и 4 квартала в града – „Ябълка“, „Шумели“, „Априлово“, „Гачеви“, „Трънито“, са без електричество поради възникнали заради обилния снеговалеж аварии, съобщи Христова и добави, че в момента екипи на електроразпределителното дружество отстраняват повредите. „Към момента нямаме получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово“, каза още кметът на Габрово.

 

Leave a Comment