Вписан със златни букви в историята на киното: Питър Джаксън

Днес режисьорът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ стана на 53

Питър ДжаксънРежисьорът Питър Джаксън става днес на 53. Нека изпием чаша вино за негово здраве, защото той създаде великолепните трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, чиито трети филм ще влезе в кината на 17 декември. Те са по творчеството на Дж. Р. Р. Толкин, който като сътвори един нов свят, направи нашия по-добър. Питър Джаксън се справи страхотно и така се вписа със златни букви в историята на киното.

Питър Робърт Джаксън е роден на 31 октомври 1961 г., и прекарва детските си години в живописния крайбрежен град Пукаруа Бей, Нова Зеландия  близо до столицата Уелингтън. И двамата му родители са английски имигранти. Баща му Бил е служител на местната власт, а майка му Джоан е домакиня.

Семейство Джексън купува първия си телевизор, когато той е на 5 години и светът на телевизията веднага пленява детското му въображение, особено футуристичното английско сай-фай шоу „Буревестниците“ (1965-66). Манията на Джексън по филмите започва, когато той гледа филма „Кинг Конг“ (1976) на 9 годишна възраст. „Мисля, че все още имам гниеща кукла на Кинг Конг някъде в мазето“, казва той. „Беше около един фут висока. След това направих картонена версия на Емпайър Стейт Билдинг да стои на нея и нарисувах фон на Манхатън.“

През 1971 г., същата година, в която гледа „Кинг Конг“, родителите му получават филмова камера Super 8 като подарък. Джаксън си спомня как си е помислил: „Сега мога да взема моите космическите кораби, които съм направил, моите модели и мога да ги снимам, точно като „Буревестниците“ „. Използвайки приятелите си като актьори, къщата на родителите си като снимачна площадка и каквото успее да скалъпи в кухнята за специални ефекти, Джаксън си поставя за цел да прави оригинални филми.

Той посещава държавната гимназия Kapiti College, но прекъсва на 16-годишна възраст, за да си намери работа и да може да финансира филмовото си хоби.

Джаксън започва работа като фотографски литограф в местен вестник. Той работи шест дни в седмицатадо като живее при родителите си, за да спести колкото се може повече пари и да се сдобие с професионална камера. След като закупува оборудване, Джаксън започва да снима филм. Докато снима само в неделя, единствения му почивен ден, през следващите няколко години, Джаксън пише и режисира пълнометражна комедия за месоядни извънземни.

За голяма изненада на Джаксън, той получава стипендия в размер на 30 000 долара от новозеландската комисия за кино, което му дава възможност да напусне работата си и да завърши филма, а след това получава и субсидия от 200,000 долара, за да плати пост-продукцията. Завършеният филм, наречен „Лош вкус“, дебютира през 1988 г. на филмовия фестивал в Кан, където се превъръща в изненадващ хит и получава дистрибуторски оферти за 12 страни.

След успеха му, през 1989 г. Джаксън прави пиперливя филм „Запознайте се със сем. Фийбълс“, който критиците намират за отблъскващи и смешен. През 1993 г. той издава първия си професионален филм „Живите мъртви“, който печели значителна известност сред хорър феновете, въпреки че е един от най-кървавите филми, правени някога.

Джаксън попада в съвсем различен среда като сценарист и режисьор на филма „Небесни създания“ (1994) – смущаваща драматизация на известен новозенландски случай на майкоубийство от 1950 г. С участието на тогава неизвестната Кейт Уинслет, „Небесни създания“ печели на Джаксън номинация за Оскар за най-добър сценарий.

Докато търси амбициозен проект, с който да тества режисьорските си умения, в средата на 1990-те Джаксън захапва идеята за превръщане във филмова версия класическата трилогия на Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“. Запален фен на романа, Джаксън казва: „Аз прочетох книгата, когато бях на 18 години и си помислих тогава: „Нямам търпение филмът да излезе“. Двадесет години по-късно, никой не го беше направил и аз нямах търпение. “

След като печели филмовите права през 1997 г., на Джаксън му отнемат няколко години да намери филмово студио, което да споделя вижданията му за три отделни филми, всички заснети наведнъж на място в Нова Зеландия. New Line Cinema най-накрая се съгласява да финансира проекта при условията поставени от Джаксън. След година и половина снимки, „Задругата на пръстена“ дебютира с широкоразпространена международна популярност и признание от критиката през декември 2001 г. Вторият филм от трилогията  „Двете кули“ излиза година по-късно през 2002 г., а третият – „Завръщането на краля“, последва през 2003 г.

Най-касовата филмова трилогия в историята, с над $2,900 милиарда приходи от бокс офиса по света, както и една от най-аплодираните поредици на всички времена със 17 награди Оскар и 30 номинации, „Властелинът на пръстените“ превръща Джаксън в един от най-великите режисьори в света. „Завръщането на краля“, смятан за най-великия фентъзи филм правен някога, се присъединява към „Титаник“ (1997) и „Ben-Hur“ (1959) с най-много Оскар победи за един филм – 11, включително и за най-добър режисьор – за Джексън.

В резултат на огромния успех на трилогията, Джаксън изпълнява една детска мечта кате снима ремейк на „Кинг Конг“ – филм, който го вдъхновява още като дете. След разпространяването му през 2005 г., „Кинг Конг“ става поредния бокс-офис хит. След близо две десетилетия на непрекъсната работа, Джаксън си взима няколко години почивка от режисурата преди да се върне да ръководи адаптацията на романа на Алис Сиболд  „Очи от рая“ (2009). Той също така подписва да работи по филмовата адаптация на „Хобит“, предистория на Толкин към „Властелинът на пръстените“. Тя също е разделена на три части. Първият филм от поредицата „Хобит: Неочаквано пътешествие“ излиза през 2012 г., като продълженията му „Хобит: Пущинакът на Смог“ и „Хобитът: Битката на петте армии“ – през 2013 г. и 2014 г. съответно. (Третият „Хобит“ ще се появи на 17 декември в кината.)

Джаксън се жени за Фран Уолш, сценарист, която му помога да получи контакти във филмовата индустрия в Нова Зеландия през 1980-те г. Уолш е съавтор на сценариите за „Небесни създания“ и „Очи от рая“. Те имат две деца, Били и Кейти.

Leave a Comment