МЗХ: Нито един производител на млечни продукти не е проявил интерес към европейските помощи

сирене„До момента на затваряне на мярката за помощ за частно складиране на сирена България не е заявила намерения за участие в нея, тъй като българските оператори не са изразили интерес. Останалите схеми, касаещи масло и обезмаслено мляко на прах, по принцип не представляват интерес за България, поради несъответствие на българските продукти с изискванията за участие (масло) или ниско производство в страната (обезмаслено мляко на прах).“ Това се казва в документ на земеделското министерство, озаглавен: „Информация относно наложената от Русия забрана за внос на определени селскостопански продукти от ЕС.“ Той е публикуван в електронната страница на МЗХ.

Документът обобщава ситуацията на млечния пазар след като Русия обяви на 6 август т.г. забрана за внос на храни, сред които и млечни продукти.

Най-засегнатите млечни продукти са сирене (257 хил. тона или 33% от общия износ на ЕС на сирена за 2013 г.) и масло (37 хил. тона или 28% от общия износ на ЕС на масло). Забранените млечни продукти представляват около 1,5% от общото производство на мляко в ЕС в млечен еквивалент, което формира съществен дял от
изнасяните общо 9% от производството на мляко в ЕС. Русия е изключителен партньор в търговията със сирена на Финландия и Балтийските страни (формиращ около или над 90% от износа на сирена от тези страни) и основен такъв за Нидерландия, Германия и Полша. Близо половината от износа на ЕС на масло за Русия е от Финландия.

На 23 септември ЕК съобщи, че затваря мярката за помощ за частно складиране на сирена, поради непропорционално висок интерес към тази мярка от производители в определени региони, които традиционно не изнасят съществени количества за Русия. Това решение е с цел да се избегне възможността за достигане на максималното количество от 155 000 тона толкова скоро след отваряне на мярката на 5 септември.

Нотификациите за помощ за частно складиране на обезмаслено мляко на прах и масло са в съответствие с
предвижданията и мерките остават отворени за тези продукти. Подобно, схемата за интервенция за масло и обезмаслено мляко на прах ще бъдат отворени до края на годината.

 

Leave a Comment