Оранжерийната продукция показа над 73% ръст за година

Въпреки че заема едва 0.4% от всички площи, върху които се отглеждат зеленчуци, покритото производство дава 14.6% от общата реколта в страната

оранжерияОранжерийното производство у нас е с ясно очертана възходяща посока. Това се вижда от Аграрния доклад за 2013 г. на МЗХ. По данни на агростатистиката през миналата година оранжериите в страната са върху 10 580 дка. В сравнение с общото зеленчукопроизводство покритите площи заемат незначителните 0.4% от общите, върху които се отглеждат зеленчуци и които са 404 010 дка.

За сметка на нищожния дял земеделска земя, зает от оранжерии, продукцията от тях е 14.6% от общата зеленчукова реколта, включително бобови култури и плодови зеленчуци.

През 2013 г. българската зеленчукова реколта се измерва на 641 106 тона, от които 93 826 тона са произведени в закритото пространство на оранжериите.

Ръстът на оранжерийното производство като количество е над 73% спрямо 2012 г. Най-голям дял за постигането му имат пиперите, които са се увеличили с 260%. Ето какво пише още в доклада:

Оранжерийното производство в страната се определя от няколко основни зеленчукови култури като домати, краставици, пипер, корнишони, салати, марули и други. През 2013 г. производството на оранжерийни зеленчуци е в размер на 93,8 хил.тона, което е със 73,6% над нивото от 2012 г. Произведени са 40,7 хил. тона краставици – с 45,3% повече от реколта 2012 г. Производството на корнишони, салати и пипер сладък бележи ръст с между два и четири пъти на годишна база. Продукцията от домати през 2013 г. нараства с 99,5% до 40,6 хил. тона.

Таблица ІІ.8.  Оранжерийно производство на основни зеленчуци от реколти 2012 и 2013 г.

Видове зеленчуци Реколта 2012 г.
(тона)
Реколта 2013 г.
(тона)
Изменение 2013/2012 г.
Домати 20 328 40 558 99,5%
Пипер 1 166 4 198 260,0%
Краставици 28 048 40 763 45,3%
Корнишони 443 1 110 150,6%
Салати и марули 1 031 3 159 206,4%
Други зеленчуци (без гъби) 925 1 694 83,1%
Общо 54 034 93 826 73,6%

Източник: МЗХ, отдел  “Агростатистика” 

При основните оранжерийни култури през 2013 г. се наблюдава увеличение на производството, което се дължи на по-добрата агротехника на отглеждане и по-висококачествената продукция, водеща до по-добра реализация на продукцията. Голяма част от българските оранжерийни зеленчуци се насочват към страните от ЕС. Произведената оранжерийна продукция през 2013 г. от домати, пипер, салати и други е реализирана изцяло. Затруднение се наблюдава през м. юни 2013 г. при реализацията на продукцията, произведена в неотопляеми оранжерии. Причина за това е застъпване на производството на зеленчуци от оранжерии и от открити площи и насищането на пазара, вкл. от внос на зеленчуци в страната.

Leave a Comment