Десислава Танева: Ще насочим безработни към фермерите при прибиране на реколтата

Гаранционният фонд ще действа и през новия период, а пред банките, които ще отпускат кредити на младите фермери, ще се постави условието да не искат обезпечения

Десислава Танева„Можем да дадем много примери за социално подпомагане, които напълно деморализират българския гражданин… Това не води до нищо добро, освен че осигуряваш определено съществуване за няколко месеца на един човек, но го научаваш, че може и да не работи, но да получава средства, за да преживява. В тази връзка работим заедно с Министерството на труда и социалната политика да направим и да нотифицираме държавна помощ за кампаниите по прибиране на реколтата на принципа на временната заетост. И тогава фермерът ще казва: „Да, лицето Х дойде при мен, работѝ и прибира грозде един месец. Може да му се платят социалните плащания.“ Ако фермерът реши да плаща допълнително, това е негов въпрос. Много по-ефективно би било при една нова законова регламентация по отношение на охрана и опазване на селскостопанското имущество, да се плаща за такава временна охрана при съответните кампании, когато има риск. Но това не можем да го направим от днес за утре.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в интервю за БНТ.

В разговора бе засегнат и проблемът пред младите фермери да получат финансиране за проектите си. Той идва от това, че банките искат допълнителни обезпечения за заемите, дори когато Гаранционният фонд е одобрил проекта на младия фермер. Министър Танева посочи, че през новия програмен период Гаранционният фонд ще продължи да действа. Новите договори, които ще бъдат подписани с търговските банки партньори обаче ще поставят условието да не се изискват ипотеки или други обезпечение, а като гаранция за вземането си банките да се задоволят единствено с проектите на младите фермери.

Земеделците от Южна България изостават с подписването на споразумения за ползването на земеделските земи, посочи още Танева, обяснявайки новите условия за получаване на директни плащания. В Северна България вече има представени правни основания за над 80% от земите, докато в Южна няма изготвени такива, сравни министърът. „Все още могат да се сключват договори и те да бъдат регистрирани в съответните общински земеделски служби.“

Освен правните основания за ползване на земеделските земи, друго ново изискване за получаване на преките плащания на площ е стопаните да отговарят на дефиницията 4активен фермер“. Това означава да са регистрирани като земеделски производители и да докажат, че поне 30 процента от доходите или приходите им през изтеклата година са от земеделска дейност.

В края на следващата година при животновъдите ще има чувствително увеличение за глава животно, обеща Десислава Танева. Подкрепата към тях ще дойде от преразпределителните плащания, които представляват 13% от цялата сума за директните помощи от ЕС. Подпомагането за животновъдите е 60% от въпросните 13 на сто.

 

Leave a Comment