Не знаем къде отидоха парите на оранжеристите, но в петък ще попитаме

оранжерия

Девет организации се бяха разбрали разпределението на парите за плодове, оранжерийни и полски зеленчуци да е 44:20:34 (виж факсимилето долу)

„Не знаем къде са отишли парите на оранжерийните производители. В петък обаче ще има среща на неправителствените организации в земеделското министерство и тогава ще попитаме.“ Това каза Мариана Милтенова от УС на Съюза на градинарите в България пред АгроПловдив по повод новината за орязаните в края на 2014 г. субсидии за оранжеристите. Както вчера стана ясно, от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) смятат, че сумата им е намалена с две трети – от близо 750 евро на декар на 250 евро, заради което заплашиха с протести.

„Цялото разпределение на средствата по директните плащания не беше направено балансирано, на база на анализи и цифри. Нашето мнение – на сдруженията от сектор Плодове и Зеленчуци – бе поискано едва на 24 юли, тоест броени дни преди концепцията за директните плащания да се изпрати в Брюксел. Ние бяхме изключени от преходната национална помощ, за нас останаха само субсидиите по обвързаното плащане, 70% от които отидоха при животновъдите“, обясни Милтенова.

Според нея оранжерийното производство има огромни разходи, значително по-високи от тези на полското зеленчукопроизводство и на овощарството. Но в същото време и приходите в бранша са значително по-високи.

В писмото на БАПОП до МЗХ и парламентарната земеделска комисия, изпратено на 19 декември 2014 г. , се казва, че „БАПОП настоява да не се променя начина и размера на подпомагането за сектор „Плодове и зеленчуци“ , изпратен за нотификация към 01.08.2014г., за което сме постигнали разбирателство между организациите от сектора: 20% за оранжерийно зеленчукопроизводство, 44% за овощарство и 34% за полско зеленчукопроизводство от цялата сума 39 536 044 € за 2015г.“

От асоциацията на оранжерийните производители подкрепиха горното твърдение с факсимиле от „Предложение“, подписано от девет организации и изпратено до МЗХ на 28 юли, за разпределение на средствата по обвързаната подкрепа. Според документа организациите са се съгласили на посоченото процентно разпределение на средствата, предназначени за Плодове и Зеленчуци.

Ето трите страници на предложението:

Споразумението

Споразумението

споразумение на сектор Плодове и зеленчуци-м.07.2014г.-стр.2

споразумение на сектор Плодове и зеленчуци-м.07.2014г.-стр.3

 

 

 

Leave a Comment