Появи се единственият пролетен сорт пшеница на пазара – „Тризо“!

„Rapool България“ представя на изложбата АГРА немски висококачествени сортове рапица, житни, царевица, слънчоглед и многогодишни фуражни смески

Пролетен сорт пшеница спасява зърнопроизводителите, които не успяха миналата есен да извършат сеитба заради дъждовното време. „Има голям интерес, фермерите, които смятаха, че тази година ще е нулева откъм пшеница, са обнадеждени, че не всичко е загубено“, съобщи новината от изложбата АГРА в Пловдив продуктовият ръководител на „Rapool България“ Емил Василев.

 

Част от екипа на Rapool България е на АГРА

Част от екипа на Rapool България е на АГРА

Сортът е немски – „Тризо“, на производителя на семена Saaten Union, и може да се засее в първия удобен момент, когато времето позволява. Добивите от него са до 10% по-ниски, в сравнение със сортовете зимна пшеница. Жътвата ще закъснее с около седмица. „Много е важно дали ще има дъждове между Гергьовден и края на месец май, но хубавото е, че сортът издържа на засушаване“, поясни Василев. Към момента „Тризо“ е единственият пролетен сорт пшеница на пазара и големият шанс за зърнопроизводителите е, че е с високо качество.

Пролетните сортове ечемик на Saaten Union, представени от „Rapool България“, са „Ксанаду“ и „Анабел“. Те са с отлични пивоварни качества с над 82% ефект при производството на малц. Белтъчното им съдържание е под 10%.

„Rapool България“ участва в палата 13 на земеделската изложба АГРА с богата палитра от сортове на рапица, пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и многогодишни тревни фуражни смески.

При царевицата фирмата предлага 6 хибрида за зърно с FAO (групи по ранозрялост – б.р.) от 290 до 400. Това са „Субианка 305“ – FAO 330, СУМ 305 – FAO 330, ОССК 396 – FAO 390, „Сумбра“ – FAO 400 и СУМ 405 – FAO 400. За Южна България най-подходящите сортове са „Субианка 305“ и СУМ 305, обърна специално внимание Емил Василев. Царевичният сорт „Аристиде“ пък е подходящ за зърно и за фураж. Голям плюс при него е позицията на листата, която позволява повече растения на единица площ.

Два Clearfield хибрида и други два Clearfield Plus хибрида представят продуктовата гама при слънчогледа. От групата Clearfield са средноранният сорт „Сънфлора CL“, който е подходящ за Южна България и „Параизо 102 CL“. Техните добиви достигат до 400 кг/дка при правилна технология, а маслеността на семената до 50%. Clearfield Plus са сортовете „Параизо 1000“ и „Лучия“. Плюсът при тях, че употребата на хербициди няма фитотоксичен ефект върху растенията и те не се стресират. В резултат на това добивите и маслеността им са по-високи.

„Rapool България“ представя и многогодишните тревни фуражни смески на немския производител DSV.

 

Leave a Comment