Животновъдите не са сигурни във ваксината, искат финансови гаранции от държавата

Депутати разкритикуваха обществената поръчка на БАБХ, която водела към избора на „Софарма“
протест на животновъди

Архивна снимка

Животновъдите се съмняват, че ваксината против Син език ще е ефективна. В аграрната комисия в парламента вчера те съобщиха, че избраната френска ваксина е за два серотипа – 4 и 2, докато нашите животните се нуждаят от такава за серотип 4. От бранша цитираха и писмо от френската фирма „Мериал“, която сама е посочила, че ваксината не отговаря изцяло на нашите нужди. От Агенцията по храните обаче уверяват, че проблеми няма да има, тъй като ще се използва само количеството за серотип 4.

„Не съм сигурен в тази ваксина, която ни давате, г-н Моллов“, обърна се към шефа на БАБХ Бойко Синапов, председател на асоциацията на животновъдите у нас.

Точно затова животновъдите настояват за финансови гаранции от държавата – по 500 лв. на животно, ако нещо се случи с него след поставяне на френска ваксина против. От 9 март трябва да започне прилагането ѝ първо от Южна България. Те казват, че в противен случай няма да допуснат ваксинация.

Вчера депутати от три партии разкритикуваха организираната от БАБХ обществена поръчка за доставка на ваксината. Всичко води до това една-единствена фирма да спечели – победителят „Софарма“ е бил предизвестен, обединиха се в изказванията си Методи Андреев и Цвета Караянчева от ГЕРБ, цитирани от „Сега“.  „Факт, е че заболяването Син език обхвана цялата страна и излезе извън нея, което доказва, че не сме си свършили работата, преценява и проф. Иван Станков от АВБ. От БСП пък изразиха съмнения, че ЕК ще плати половината от парите за ваксината, тъй като още нямаме писмено разрешение за прилагането й, а до дни се планира да започне масовата ваксинация.

1 Comment

  1. Земеделец каза:

    Голяма сиромашия в това животновъдство!!! Големи приказки се изприказваха за повече субсидии а в края на крайщата парите пак са си същите .Дадоха само на тия по селеция тя па една селекция но кой имал близки в управата и е разбрал на време се е включил такива като Синапов,Зоров и техни близки ще вземат другите кучета ги яли.Е НА ТОВА СЕ ВИКА ДАЙТЕ ДА СИ ДАДЕМ.

Leave a Comment