Строителството на малки обекти върху земеделски земи ще бъде разрешено и без промяна на статута

Законопроект предвижда промяната на предназначението на земята за фотоволтаични паркове да става само след становище на регулаторния орган. Таксата за приоритетните инвестиционни обекти ще отпадне

земя в РогошПроект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи ще облекчи инвеститори, които искат да изграждат съоръжения и малки обекти. Ако Министерският съвет одобри предложението на земеделския министър Десислава Танева, вече няма да е необходимо да се променя предназначението на земеделската земя, когато се изграждат линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на терена, чиято застроена площ, заедно с прилежащата територия на всяко едно от тях е до 15 кв.м.

„По този начин ще се предотврати забавяне изграждането на обекти на техническата инфраструктура.ще намали административната тежест при провеждане на процедурата по утвърждаване на площадки за проектиране и/или утвърждаване на трасета за проектиране и промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди. Съгласно сега действащата нормативна уредба промяна на предназначението на земи се изисква за изграждането на обекти, които са с много малка площ или такива, които като цяло незасягат основните функции на земята“, се казва в мотивите към предложението.

Провеждането на процедури за промяна на предназначението на земите за изграждането на такива обекти излишно натоварва, както инвеститорите, така и администрацията, включително и с финансови разходи.

С цел облекчаване на физическите и/или юридическите лица и намаляване на
административната тежест се предлага промяна на предназначението на земеделските
земи за неземеделски нужди, предвидена с общ устройствен план, както и за терени
отдадени на концесия с решение на Министерски съвет, да се извършва без да се
провежда процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране. Предлага
се отпадане на необходимостта от утвърждаване на подземни и надземни трасета за
проектиране, поради факта, че при тяхното преминаване/прокарване не се засяга
съществено земеделската земя и не се променя нейното предназначение.

Във връзка текстове от Закона за енергията от възобновяеми източници и предвид необходимостта от доказване на нуждата от изграждането на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, използващи фотоволтаични (слънчеви) системи и спазване принципа на целесъобразността, е предложено решението на комисията за промяна на предназначение на земеделската земя да се извършва след предоставяне на становище от регулаторния орган относно възможността от присъединяване на електрическата мощност към преносната и разпределителните електрически мрежи.

С цел уеднаквяване със съществуваща насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите се предлага в чл. 30, ал. 3 от Закона за опазване на земеделските земи да не се заплаща такса за промяна на предназначението на земеделска земя, необходима за осъществяване на приоритетни инвестиционни проекти, получили сертификат въз основа на решение на Министерски съвет.

Предвижда се изменение на § 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, който въвежда санкцията, която лицето извършило строителство върху земеделска земя без промяна на предназначението, следва да заплати. В сегашната редакция задължение за заплащане на двоен размер на таксата по чл. 30 от Закона за опазване на земеделските земи е предвидено само за собственика на сградата. Съгласно легалната дефиниция, съдържаща се в § 5, т. 38 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) „строежи” са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация, реконструкция по автентични данни по смисъла на чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство и адаптация на недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства със и без промяна на предназначението. С реализирането на всеки един строеж по смисъла на ЗУТ в земеделска земя без промяна на предназначението се нарушават разпоредбите на Закона за опазване на земеделските земи. С посоченото изменение се цели да се наложи санкция на лицата, собственици на изградени обекти в земеделски земи без променено предназначение.

Проектът на Закон за изменение на Закона за опазване на земеделските земи и мотивите към законопроекта са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации за срок от 14 дни.

Leave a Comment