Черешите с размер 28 мм + се изнасят към Западна Европа за над 3 евро/кг

Най-хубавите градини в България са на Подбалканската линия
Христоз Георгиев

Христоз Георгиев

Тази година имаме изобилна реколта, но с дребни череши, които не стават за износ. Повечето собственици на черешови градини не полагат грижи за тях, само прибират реколтата. Това са наблюденията на Христоз Георгиев, управител на пловдивската фирма „Зорница импекс“, която от повече от 20 години се занимава с износ на череши.

Единствените черешови градини, които се поддържат като по учебник, са на Подбалканската линия, категоричен е Георгиев. Там има малки насаждения в идеално състояния. Още при създаването, дръвчетата са подбрани да са от едроплодни сортове. Грижите след това включват ежегодни резитби, капково напояване, обработки, торене.

Христоз Георгиев все още не е направил износ тази година, изчаква реколтата от по-късни череши. В Западна Европа червени плодчета се продават на едро за 2 до 3 евро/килограм. Цената зависи от едрината на черешите. Когато е 28 мм (в диаметър) +, стоката се продава дори за над 3 евро.

В България има много малко добре оборудвани бази, в които могат да подготвят черешата за износ. Това е другият съществен проблем, посочи Георгиев.

Leave a Comment