Проф. Иван Станков: Субсидиите да се плащат на количество вместо на декар

проф. Иван СтанковЕвропейските и българските субсидии да се плащат не на декар, а на количество. За това ще настояват да бъде въведено в Националната стратегия за устойчиво земеделие депутатите от парламентарната група на АБВ, съобщи в интервю за „България он ер“ народният представител и бивш служебен земеделски министър проф. Иван Станков. Според сегашната система се плаща на декар, а това не създава равнопоставеност между производителите, твърди професорът. В стратегията трябва да се заложи и на производства на по-слаби култури.

Земеделските ни производители да се преориентират към износ за трети страни, съветва проф. Станков. Европейският пазар е преситен. Ние ще отидем с определени продукти, но за нас решението е трети страни. Именно износът към трети страни е заложен и в Трансатлантическото търговско партньорство между Европейския съюз и САЩ. Икономическите ефекти за България са безспорни, но качеството на внасяните храни от САЩ към ЕС е спорно.

Депутатът информира още, че законът за горите е на финалната права. Изготвеният от Министерския съвет проектозакон е най-удачен, според проф. Станков. Един от текстовете, с който се пресича незаконната сеч, е добивът да става само през деня когато ще има и по-засилен контрол. Тогава ще падне и мораториума върху дърводобива,който парламентът наложи като мярка срещу незаконна сеч.

1 Comment

  1. mfj,e/rje. каза:

    Субсидиите трябва да са на икономическа еденица за да има справедливост и за да се развиват всички сектори тогава ще започне да се произвеждат плодове,
    зеленчуци,месо, боб,соя и.т.н…

Leave a Comment