Десислава Танева поздрави първия млад фермер с проект в Хасково

76 млн. евро е целият бюджет по мярка 6.1

76 млн. евро е целият бюджет за подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес при официалното откриване на тазгодишния прием по мярката в Хасково. Тя лично поздрави Мирослав Чилингиров, който се оказа първия млад фермер в региона, подготвил документацията по мярка 6.1.

За 2015 г. средствата са 35 млн. евро, като всеки проект може да се финансира с до 25 000 евро. (Около 1400 проекта ще имат шанс да получат подкрепа – б.р.)

Прочети още: Интересът към мярката за младите фермери ще е много по-голям от финансовия ресурс

Десислава Танева

Стопани ще имат възможност да подадат проектите си до 24 юли 2015 г.

„В този програмен период една от новостите е, че за първи път бенефициентите ще могат да подават заявленията си за кандидатстване по електронен начин. За разлика от предходните приеми, Националната служба за съвети в земеделието ще изготвя безвъзмездно бизнес-плановете на бенефициентите“, припомни Танева.

Земеделският министър информира, че в стария програмен период НССЗ е изготвила близо 16 000 проекта по различни мерки и заявления. „Одобрените от тези 16 000 са над 14 000, като неодобрените са само тези, за които е липсвал достатъчен бюджет“, обясни министърът и подчерта, че службата трябва да стане основен партньор на българските фермери в администрирането, подготовката и участието им в различните схеми за подпомагане.

„Смятам, че службата в този програмен период ще покаже потенциала, който има  и ще бъде партньор за успеха в кандидатстването на фермерите. Работим в насока да укрепим капацитета й, за да може фермерите да получават истинска подкрепа и това да не им струва нищо, от средствата, които получават“, категорична бе Десислава Танева. Тя подчерта, че статистиката от стария програмен период показва, че 1 лев, похарчен от Националната служба за съвети в земеделието относно разходите по подготовка на проекти и административния капацитет, е донесъл 45 лева приходи от подпомагането на земеделските производители.

Прочети още: Десет дни са необходими за изработване на проект по „Млад фермер“

26-годишният  Мирослав Чилингиров бе първият, който подаде проекта си по подмярка 6.1. Министър Танева поздрави младият фермер за това, че се е възползвал от възможността да му бъде изготвен безвъзмездно бизнес-плана от НССЗ. В момента той има стадо от 114 овце и вярва, че ще може да развива земеделски бизнес в България. „Искам да остана в България и да реализирам мечтата си да имам собствена ферма с оборудване и доилни зали”, допълни младият фермер. От своя страна Десислава Танева подчерта, че навлизането на млади и образовани кадри в земеделието може да допринесе за бързото достигане на конкурентоспособност.

Министърът на земеделието обясни, че 5685 договора са сключени по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Към момента са разплатени над 80 % от тях. „Част от тези, които са разплатени, включват и авансови плащания. Всеки бенефициент с отделен договор, по която и да е мярка, трябва да си провери задълженията и да ги приключи в срок. По мярка „Млад фермер”, включително и при новата програма, подпомагането е  25 хил. евро, половината, от което се плаща авансово, а останалата половина след изпълнението на бизнес плана”, каза ще министър Танева.

 

2 Comments

  1. Борислав каза:

    Нека има помощ за младите фермери, но ще е и много добре, ако се намери и пазар за техните продукти.

  2. Христо каза:

    Не знам младите земеделски стопани какъв успех ще имат, след като всичко е предрешено в това министерство и парите се дават на свои хора, т.е. на Любовницата на Грудев.

Leave a Comment