Четири земеделски организации искат среща с Бойко Борисов за дивите гъски

диви гъскиЧетири земеделски организации сигнализираха за „източването“ на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева и председателя на аграрната комисия в парламента Румен Христов. Това ще стане чрез направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“.

Писмото е подписано от Пламен Драгнев от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП), от Красимир Кичуков, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, от Петко Симеонов, председател на сдружение за биологично пчеларство и от Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. В него се настоява за среща, „тъй като проблемът е от национално значение и поставя под съмнение европейските средства за земеделие в България“.

Тази седмица председателят на ААЗП Пламен Драгнев обяви на пресконференция, че близо четвърт млрд. лв. от определените 290 млн. евро по мярка 10 „Агроекология и климат“ ще бъдат изплатени за зимуващите гъски у нас. На земеделците, които ще се възползват от тази възможност, ще бъдат изплатени по 17 лв./дка годишно. Според асоциацията извършените разходи по тази схема няма да бъдат възстановени от ЕК и съответно ще останат за сметка на държавния бюджет.

4 Comments

  1. Т каза:

    Поредното източване започва.

  2. Йовка каза:

    Те източват, защото има кой да им съдейства. Подозирам, че в цялата работа е замесен зам.-министъра на земеделието Васил Грудев и неговите вечни схеми.

  3. Земеделец каза:

    Нормално, защото това отново е измамата на века!

Leave a Comment